Tortul Buturuga De Craciun
articol scris de Sara Mik blog culoriledinfarfurie.blogspot.com
In special in tarile francofone, cina de Craciun se încheie cu "La bûche de Noël" sau Buturuga de Craciun, care isi are originile de prin secolul XII. Reprezinta simbolul semineului, care in timpul iernii incalzesc casele oamenilor. In mod traditional, buturuga este taiata din padure inainte de rasaritul soarelui, dintr-un copac fructifer si batran. Apoi este binecuvantat de batrani inainte de a fi ars pe foc in semineu.
Tradiţia spune că tortul Buturuga se face pe baza de crema de unt, iar aromele majore sunt: vanilia, pralinele, cafea, ciocolata, lichior si trebuie să fie decorat cu atribute specifice Craciunului, din zahar sau din material plastic.
Modul de pregatire:
Pentru rulada se freaca galbenusurile cu zaharul pana se albeste. se adauga faina, amidonul si nucile pisate. Separat se bat albusurile cu un praf de sare, dupa care se incorporeaza in compozitia de galbenusuri, amestecand incet sa nu se lase albusurile. Se toanna in tava de la aragaz, tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor 15-20 minute. Cand e gata se ruleaza cu un servet umed.
Crema: Cele 4 oua impreuna cu zaharul se freaca cu o lingura si se fierb pe baine-marie pana se ingrasa si are consistenta. Seamana cu o mamaliga. Se lasa la rece. se face un sirop din zahar, apa si cand s-a legat se adauga romul.
Intr-un bol se freaca untul spuma, se adauga vanilia si crema de oua. Cu o pensula se unge rulada cu sirop, apoi se adauga crema si se ruleaza.
Pentru a imbraca rulada se face un ganache(crema de ciocolata). Se incalzeste smantana, se adauga peste ciocolata rupta in bucati si se mesteca pana se dizolva. Se da la rece, apoi se bate cu mixerul pana devine cremoasa. Din rulada se taie doua bucati mai mici, care sa reprezinte cioturile buturugii si se lipesc cu crema de rulada. Se acopera toata rulada cu restul de crema. Se fac stiati care sa reprezinte nervurile lemnului. Cum nu am avut decorati din zahar, am aranjat cu podoabe care se folosesc la brad.