Torta Pasqualina
Sursa Torta Pasqualina
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am vazut multe variante ale acestei minunate tarte, dar varianta propusa de Gabi mi s-a parut cea mai apetisanta :)
Sper din tot sufletul sa o aveti pe masa festiva de Paste, fiindca e cu adevarat gustoasa!!!
Ingrediente pentru o forma cu diametru de 26 cm:
Pentru aluat:
- 1 ou
- 1 galbenus
- 500 g de faina
- 200 g de unt (la temperatura camerei)
- 1 galbenus
- 500 g de faina
- 200 g de unt (la temperatura camerei)
- 50 ml de iaurt
- 1 lingurita de sare
- 2 lingurite de praf de copt
Pentru umplutura:- 1 lingurita de sare
- 2 lingurite de praf de copt
- 6 oua
- 1 1/2 kg de spanac proaspat
- 3 linguri de ulei
- 200 ml de smantana
- 1 ceapa potrivita, uscata
- 1 legatura de ceapa verde
- sare
- piper
- suc de lamaie
- 1 1/2 kg de spanac proaspat
- 3 linguri de ulei
- 200 ml de smantana
- 1 ceapa potrivita, uscata
- 1 legatura de ceapa verde
- sare
- piper
- suc de lamaie
Pentru crusta:
- 1 galbenus frecat cu putin lapteMod de preparare:
Se amesteca untul moale cu sarea, iaurtul, galbenusul si oul intreg. Se adauga faina, praful de copt si se framanta usor pana la obtinerea unui aluat omogen. Se pune aluatul obtinut in folie de plastic si se pastreaza la frigider pentru cca.1 ora, timp in care se pregateste umplutura.
Se spala si se curata spanacul; se fierbe timp de 15 minute, apoi se scurge si se toaca marunt.
Intr-o cratita se incinge uleiul si se caleste ceapa tocata marunt, timp de 2-3 min:
Se adauga spanacul si se amesteca bine. Se lasa 15 minute, si se adauga cate putina apa, daca e cazul (aveti grija sa nu se prinda, iar compozitia sa nu fie prea uscata)
Se ia amestecul de pe foc si se opreste focul; se adauga smantana, sare si piper dupa gust si se amesteca:
Se imparte aluatul in doua bucati.
Se intinde fiecare bucata de aluat cu sucitorul, pana cand se obtin 2 foi subtiri.
Se aseaza una dintre foi in forma bine unsa cu unt:
Se taie marginile care prisosesc:
Se pune umplutura de spanac si se niveleaza.
Cu ajutorul unui polonic mai mic sau a unei linguri se fac 6 "cuiburi":
Se sparg cu grija ouale si se aseaza in aceste gropite :P
...cinci pe margini si unul in centru :)
Se acopera cu cealalta foaie, inlaturand ca si la aluatul de la baza, excesul:
Din restul de aluat se fac mici ornamente...eu am ales, din nou, iepurasi :P
Se unge tarta cu galbenusul amestecat cu lapte si se inteapa cu o scobitoare in mai multe locuri, ca sa nu se umfle la copt.
Se pune tarta in cuptorul incalzit in prealabil, la foc potrivit (175-180 grade C.) pentru cca. 40 de minute:
Cum bine zice Gabi, e de preferat sa folositi o forma cu inel detasabil, care va va permite sa scoateti mai usor tarta ;)
Se poate servi calda sau rece (desi calda e mult mai gustoasa :P)
Felia asta cu iepurasul rumen a mers la Bogdi...dar cand a ajuns la spanac, mi-a pasat-o mie :)))
Poate aveti voi mai mult noroc cu pruncii vostri :)
Delicioasa!!!!!!!!!!!!!!!!!
...si aratoasa, as mai zice :P
P.S. In amestecul de spanac se poate stoarce putina lamaie ;)
Reteta preluata de la Gabriela Cara (pupici multi, Gabitza!!!!!!!!! :P)