contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Vitraliu

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Duminica 18 mai a fost ziua Karinei si ca in fiecare an am facut un tort.
La multi ani ,frumoasa mea!

  De foarte multa vreme am vrut sa fac acest tort ,am tot amanat si in sfarsit acum m-am decis ,e un tort bun si  racoros,nu este foarte dulce si  cu siguranta o sa-l refac si se poate face si cu alte creme.

Am luat reteta de pe acest blog   http://floridezahar.blogspot.ro/2010/06/tort-vitraliu.html  unde arata mult mai bine decat al meu ,dar data viitoare stiu ce am de facut.Reteta o mai gasiti si pe culinar.ro.
Dupa cum vedeti pe blogul respectiv tortul e micut ,am citit pe culinar ca are doar 16-17 cm diam. ,eu l-am facut de 26/22 cm si m-am gandit ca daca dublez cantitatile va fi bine ,la unele da a fost bine ,dar la altele nu.
Blatul l-am facut exact cum scrie acolo ,doar ca l-am dublat ,deci am pus
4 oua,2 lg apa,150 g zahar,2 plicuri budinca de capsuni si 1 lingurita praf de copt.

Crema de  lamaie am facut-o in cantitate dubla fata de cum scrie acolo,sa zicem  ca e de ajuns ,ar putea sa fie si de 3 ori cantitatea ca sa fie mai inalt,mi-am dat seama dupa ce am terminat crema ca se poate face foarte usor din budinca de lamaie si apoi amestecata cu frisca.
Am pus la crema asa,
2 oua ,4 lg zahar,4 lg amidon,300 ml lapte ,8 g gelatina ,550 ml frisca si lamaie am pus dupa gust.
Se pune prima data crema ,se lasa la intarit si peste crema se pun bucatele de jeleu ,adica vitraliu...data viitoare o sa pun mai multe bucatele ,mai dese.Plicuri pentru jeleu am gasit la lidl....de lamaie ,portocala si agrise,as fi vrut cava si mai inchis la culoare ,dar nu erau decat cele 3 feluri.
Pana cotta cu nuca de cocos...asta mi-a dat batai de cap,am stiut de la inceput ca nu imi ajunge nici dublu ,asa ca am facut de 4 ori portia si nu a fost de ajuns .Cine gaseste lapte de cocos e mult mai bine ,eu aici nu am gasit asa ca am facut cum scrie in reteta si am pus :
280 ml frisca lichida ,360 ml lapte ,120 g zahar si nuca de cocos am pus 200 g.
Am pus nuca de cocos mai putina pentru ca stiam ca o sa absoarba  laptele si vroiam sa-mi mai ramana, daca puneam mai multa nu aveam ce stoarce.Dupa ce am pus cocosul in compozitia de lapte cu frisca fierbinte, a absorbit aproape tot laptele,l-am lasat acoperit cateva minute si apoi l-am stors bine intr-un tifon ,gustul a fost foarte bun ,dar mi-a ramas doar 450 ml ,asa ca am mai completat cu lapte pana la 600 ml si apoi am amestecat cu 16 g gelatina.
Lptele cu gust de cocos se pune peste vitraliul de jeleu si se lasa la rece pana se intareste .
Ar fi trebuit mult mai multa cantitate ca sa arate ca si in poza din reteta,mie de-abia  mi-a acoperit bucatelele de jeleu. 

Peste pana cotta de cocos am pus jeleul de capsuni ,aici a mers compozitia dubla ,am pus 400 g capsuni ,4 lg zahar si 6 g gelatina.
Jeleul se lasa la racit si apoi se pune peste pana cotta,se pune blatul peste jeleu si se da la rece.
A doua zi dupa ce l-am intors pe platou ,l-am imbracat in frisca.
O sa-l refac candva cu alte cantitati si probabil cu alte creme.