Tort-trufa
articol scris de Ionela blog ioana-retetecalamamaacasa.blogspot.com
Acest tort fabulos, de o consistenta cremoasa si cu un gust pregnant e ciocolata, se pregateste rapid si merita tot efortul.
Avem nevoie de>
1. 250 g unt sau margarina
2. 300 g zahar pudra
3. 8 oua
4. 100 g cacao
5. 2 linguri faina
6. 1 esenta de rom
7. 50 g alune sau nuci macinate
8. coca-cola pentru insiropat (optional insa, pentru ca reteta originala nu prevedea ca acest tort sa il si insiropam).
Procedam astfel:
- frecam foarte bine untul (care trebuie sa fie moale) cu zaharul, si se adauga pe rand cele 8 galbenusuri si cacao, dupa care adaugam si esenta de rom. Se imparte aceasta compozitie in doua parti. Intruna dintre jumatati se amesteca usor cele 8 albusuri batute spuma tare, apoi faina, putin cate putin, iar la sfarsit adaugam nucile;
- se toarna aluatul intr-o forma de tort mai mica, unsa cu unt si tapetata cu faina;
- se coace tortul la foc mic 45-55 min., pana ce trece testul sobitorii;
- se scoate blatul si se lasa la racit, dupa care se orneaza cu cealalta jumatate de crema ramasa.
Se poate orna cu ciocolata rasa - alba sau neagra - (asa cum am procedat eu) sau frisca.
Eu nu prea concep ideea de tort cu blatul uscat, asa ca am insiropat blatul cu 2 cesti de coca-cola, ca asta am avut la indemana.
Acest tort este foarte bun si extrem de simplu de facut. Pentru amatorii de ciocolata in special, este un adevarat deliciu!