Tort Tiramisù Cu Capsune
Sursa Tort Tiramisù cu capsune
articol scris de JustLoveCookin blog ana-maria-ciolacu.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Si ca sa o tin lunga, postez si episodul nr 3 din seria StrawberryMania ! Ador capsunele, si de cand au aparut mai am un pic si mi le bag si-n urechi, asa ca mai suportati-ma inca un pic, fiindca mai am si alte idei si pofte in legatura cu aceste minunate fructe! : ) Va asigur ca va fi cel mai delicios tiramisù pe care l-ati gustat vreodata !
Ingrediente:
400 g piscoturi
500 g capsune
3 oua
125 g zahar
250 g mascarpone
250 g frisca dulce
Pentru sirop:
alte 250 g capsune
100 g zahar
300 ml apa
Mod de preparare:
Intai de toate, avem 2 variante in care putem sa-l facem. Ca pe un tiramisù normal, deci patrat, sau rotund, ca cel pe care l-am facut eu. In cazul in care il dorim rotund, avem nevoie de o forma de cca 24 cm in diametru, cu inel detasabil, sau il putem asambla direct pe un platou,folosind un inel pentru torturi.
Amestecam capsunele curatate cu zaharul si cu un food processor sau cu un mixer vertical le transformam in piure. Adaugam cei 300 ml de apa, amestecam si punem la foc mediu vreo 10-15 minute, pana se ingroasa putin de tot, dupa care se lasa la racit.
Facem crema: Separam galbenusurile de albusuri. Mixam spuma galbenusurile impreuna cu zaharul, dupa care adaugam cele 250 g de mascarpone. Mixam pana se amesteca bine, dupa care adaugam albusurile batute bat cu un praf de sare. Amestecam cu o lingura de lemn, cu miscari usoare, de jos in sus, iar cand s-a incorporat adaugam si frisca, batuta bine. Dam crema la frigider pana terminam de imbracat bordul si fundul tavii.
Important: Tin sa precizez ca puteti renunta la oua, daca vreti sa il faceti putin mai usor. Eu deseori fac varianta asta fara oua. Mixati zaharul cu mascarpone si putin din siropul de capsune lasat la racit,doar cat sa fie mai “mixabil”, dupa care adaugati frisca ( cca 400 g) si amestecati cu lingura de lemn, si gata. Continuati ca in reteta.
Se iau cca 25 de piscoturi si se taie la unul din capete,ca in colajul de mai sus, pentru a putea sta drepte in tava.
Cele pe care le vom pune pe margini trebuiesc inmuiate in sirop doar pe partea fara zahar.Asezam piscoturile vertical, bine lipite intre ele, iar daca tind sa cada, le sustinem cu alte piscoturi inmuiate in sirop, care vor alcatui baza prajiturii.
Cand am terminat bordurile si baza, punem jumatate din crema, peste care imprastiem 250 g de capsune, si le impingem usor in crema.
Continuam cu un alt strat de piscoturi, apoi intindem jumatate din crema, punem capsunele ramase si acoperim cu restul cremei.
Decoram cum stim mai bine, eu am pus inca 250 g de capsune taiate felii nici groase dar nici subtiri, asezate ca in pozele de mai sus, care explica mai bine decat mine.
Dam la frigider si incercam sa uitam de el pana a doua zi, chiar daca va fi greu. Cu cat sta mai mult, cu atat e mai bun. Daca reusiti sa faceti asta, v-as sfatui sa-l decorati cu capsunele putin inainte de a-l servi, in felul asta nu se “ofilesc". V-as fi pus si o sectiune, insa am asteptat sa fac poza cu lumina naturala pana nu am mai avut ce fotografia.
Oricum ar fi, stiu ca ma credeti pe cuvant cand spun ca e the best tiramisù ever !
S-aveti pofta !