contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort-savarina Surpriza

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Pentru crema:
1200 ml frisca
500 gr struguri

Sirop de vin innobilat:

200 gr zahar
400 ml vin alb Sauvignon Blanc
o bucatica dintr-un baton de vanilie
50 ml esenta de migdale

Mai deunazi, razand, povesteam cu o amica si printre doua vorbe de duh, asezonate bine cu hohote de ras ii spuneam ca pot intelege bucuria sarbatoririi unei aniversari intr-un singur context: toata lumea sarbatoreste cu pompa imbatranirea sarbatoritului.
Radem si glumim, dar viata e mult mai mult decat alergarea comuna din cotidian. E suras, drept la inocenta, drept la a fi asa cum alegi sa fii, asa cum iti doresti, adica asa cum societatea cu ideile ei preconcepute nu te vrea pana la urma.
Tortul din imagine l-am facut gandind la toate astea. E o comanda pentru ruda unei prietene. Omului ii plac savarinele, asa ca i-am creat un tort savarina. De ce nu?

Mod de preparare:

1. Bateti albusurile spuma, adaugati zaharul si bateti din nou pana cand spuma se intareste. Adaugati romul, praful de copt si galbenusurile si amestecati usor prin rasturnare pentru a se amesteca putin. Adaugati la un loc pesmetul si faina si mai amestecati pana se incorporeaza. Amestecati prin rasturnare, foarte fin, sa nu se lase spuma aluatului. Dati la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, in functie de cum lucreaza cuptorul pe care il aveti, dar nu deschideti usa cuptorului mai repede de 15 minute.
2. Crema: Bateti frisca si adaugati daca va place o lingurita de esenta de migdale.
3. Siropul de vin: Amestecati zaharul cu vinul si puneti si batonul de vanilie. Dati in clocot pana cand se dizolva zaharul. Trageti cratita la o parte de pe foc si adaugati esenta de migdale.
4. Taiati blatul in doua si insiropati jumatatea din baza, cu jumatate din siropul racit. Acoperiti cu boabe de struguri intregi. Acoeriti cu frisca si puneti de-asupra cealalta parte din blat pe care o insiropati cu restul de sirop de vin. Lasati in frigider cel putin 2 ore.
Secrete:
1. Decorati-l dupa cum va place, dar aduceti-l la masa doar cu putin inainte de a-l servi pentru ca astfel gustul e mai prezent si mai racoritor.
2. Fiti atente la siropul de vin. Acoperiti tortul pe dinafara cu suficienta frisca. Siropul de vin oxideaza foarte repede frisca, in mai putin de 1 ora si ii da o culoare galbuie. De aceea un strat mai gros de frisca va rezolva problema.


Reteta recomandata de klausburger.blogspot.com