Tort Saint-honorè
Sursa Tort Saint-Honorè
articol scris de andreea_ionutiubire blog pasiunepentrubucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente
* Aluat tarta:
* 200-230 g faina
* 100 g unt
* 40 ml apa rece
* 1 praf de sare
* Choux-a-la-creme:
* 250 ml apa
* 60 ml ulei
* 3 oua
* 140 g faina
* 1 praf de sare
* Crema:
* 2 oua
* 350 ml lapte
* 150 g zahar
* 3 linguri cu varf amidon
* 10 g gelatina
* vanilie
* 75 ml frisca
* Decor:
* 100 ml frisca
* 150 g zahar
* 200-230 g faina
* 100 g unt
* 40 ml apa rece
* 1 praf de sare
* Choux-a-la-creme:
* 250 ml apa
* 60 ml ulei
* 3 oua
* 140 g faina
* 1 praf de sare
* Crema:
* 2 oua
* 350 ml lapte
* 150 g zahar
* 3 linguri cu varf amidon
* 10 g gelatina
* vanilie
* 75 ml frisca
* Decor:
* 100 ml frisca
* 150 g zahar
Mod de preparare
1. Aluat tarta:200 g faina se pun intr-un castron cu praful de sare,se pune peste untul rece taiat bucatele
si incepem sa framantam.
Adaugam treptat apa rece pana devine un aluat omogen care nu se lipeste de maini.
Se inveleste in folie alimentara si se da la frigider.
2. Choux-a-la-creme:
Apa se amesteca cu uleiul si praful de sare
si se pune pe foc pana dau in clocot.
Cand apa si uleiul fierbe se adauga faina in bloc(toata deodata) si se amesteca energic pana se formeaza o bila de aluat.
Se lasa la racit.Cand este complet rece se adauga ouale pe rand(nu se adauga cel de-al doilea pana nu este inglobat primul)si devine un aluat lipicios.Se toarna intr-un pos.
Aluatul de tarta se intinde intr-o foaie subtire de 24-26 cm si se pune pe hartie de copt in tava mare de la aragaz.
Pe foaie se deseneaza un cerc din aluatul de choux.
In spatiul ramas in tava se spriteaza rozete mici(sau globulete)
si se da tava la cuptor(preincalzit) pentru aprox 30 min.Primele 10 min se lasa focul mare,apoi se da la minim.
3. Crema:(mi-a iesit albicioasa pentru ca am facut-o cu oua cumparate care nu au pic de culoare:(
Punem laptele la fiert.Ouale le mixam impreuna cu zaharul pana devin cremoase si zaharul s-a topit,apoi adaugam amidonul si omogenizam.Dupa ce laptele a dat intr-un clocot,tragem vasul deoparte si lasam sa se racoreasca putin.Peste ouale batute adaugam putin cate putin laptele amestecand incontinuu.Turnam compozitia in vasul in care am fiert laptele si punem pe foc amestecand incontinuu pana se ingroase bine crema,oprim focul si adaugam gelatina hidratata si dizolvat pe bain marie si lasam la racit.Cand s-a racit complet se mixeaza 75 ml frisca si se inglobeaza in crema,mixand bine.
4. Asamblare:
Pe tarta se pune crema de vanilie pana la nivelul cercului de choux(atentie trebuie sa opriti crema si pentru gogosele.Pe interior se aseaza un rand de gogosele umplute avand grija ca atunci cand o taiem sa avem cate o gogosica pe fiecare felie.
Deasupra cremei se pune frisca.
100 g zahar se caramelizeaza cu,cateva picaturi de apa.Cu ajutorul unei linguri se pune caramel pe fiecare gogosisca.In momentul in care am terminat de pus caramel pe gogosele a mai ramas putin zahar ars si care a ajuns la temperatura la care am reusit sa fac firele.
Tortul se da la frigider si se lasa cel putin peste noapte.Cu cat sta mai mult cu atat este mai bun,foaia de tarta se inmoaie.