Tort Sah
Sursa TORT SAH
articol scris de teolyn blog teolyn-in-the-kitchen.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Blat:
- 8 oua
- 140 gr zahar
- 5 linguri sirop de zahar caramelizat (se caramelizeaza 5 linguri de zahar, apoi se adauga 5 linguri de apa si se fierbe pana la topirea zaharului)
- 50 ml ulei
- 1 cana faina
- 1 lingurita praf de copt
- 3 linguri cacao
- esenta rom
Se separa cele 8 oua si se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare adaugand zaharul pe rand. Galbenusurile se amesteca cu uleiul, esenta si siropul de zahar. Se amesteca usor cu spuma de albusuri si se adauga usor faina si praful de copt. Compozitia se imparte in 2 urmand ca in una sa se adauge cacao. Se coc 2 blaturi, unul cu cacao, unul fara cacao.
Sirop:
- 100 gr zahar caramelizat stins cu 100 ml apa.
Crema:
- 400 ml lapte
- 2 linguri faina
- 2 lingurite gelatina
- 250 gr zahar
- 400 ml frisca
Se caramelizeaza zaharul si apoi se adauga laptele fierbine si se fierbe pana se topeste zaharul. Adaugam faina desfacuta in cateva linguri de lapte rece. Se pune la fiert si se amescteca continuu pana se ingroasa. Se tempereaza putin si se pune gelatina inmuiata in 2 linguri de apa rece. Cand e rece se adauga frisca batuta.
Asamblare:
Cele 2 blaturi se suprapun si se taie fasii. Se asambleaza alternind cate o fasie alba cu una maro. Se lipesc cu crema intre ele formand o foaie de blat. Se insiropeaza, se pune un strat de crema si se procedeaza la fel cu formarea foii urmatoare de blat doar ca se incepe cu culoarea opusa. Se orneaza cu crema sau frisca .