Tort Rapsodie De Toamna
Sursa Tort Rapsodie de Toamna
articol scris de klausburger.blogspot blog klausburger.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Rapsodie de toamna spumoasa si aromata |
Atunci cand am creat tortul asta ma gandeam la toate astea si la faptul ca pana la urma e un mare dar sa putem trai inca o toamna parfumata, colorata, frumoasa alaturi: eu si mama.
A fost ziua ei si printre altele i-am daruit acest tort. Cu tot dragul din lume si cu dorinta de-a ma bucura de prezenta ei si de a o face sa se bucure de prezenta mea cat timp ne mai ramane sa-l petrecem alaturi. Sa-mi traiesti, mami!
Tort Rapsodie de Toamna
Timp de preparare: aprox 2 ore
Nr. portii: 12 felii
Ingrediente:
Pentru blat
100 gr piscoturi Savoiardi
100 ml cafea espresso tare
100 ml brandy cu aroma de rom sau whiskey
4 linguri de zahar
sucul in care au fiert merele (mai jos)
Pentru spuma de dovleac
200 gr de dovleac pentru placinta curatat si taiat cuburi
4 linguri de zahar
300 ml apa
1 varf cutit de nucsoara rasa
4-5 cuisoare
150 ml frisca
1 plic gelatina alimentara Dr Oetker
Pentru spuma cu mere
2 mere potrivit de mari, din soiul folosit pentru placinte
300 ml apa
4 linguri de zahar
1 baton de scortisoara
1 plic zahar vanilat Bourbon
100 gr ciocolata neagra (55% cacao)
250 ml frisca
1 plic gelatina alimentara de la Dr. Oetker
50 ml compozitie de cafea (folosita la blat)
Pentru glazura
50 ml frisca
100 gr ciocolata neagra (55% cacao)
Cum se face?
1. Pune merele si cuburile de dovleac cu zaharul si condimentele la fiert, in doua craticioare separate;
2. apa in care au fiert merele, combin-o cu cafeaua, brandy-ul, zaharul, amesteca bine si inmoaie piscoturile in aceasta compozitie; apoi aseaza piscoturile "imbaiate" pe fundul unei tavi de tort;
3. pune in doua cescute cate un plic de gelatina, acopera cu apa rece si lasa la intarit;
4. cuburile de dovleac fierte zdrobeste-le cu presa de cartofi; trebuie sa obtii un piure, nu foarte consistent; mai adauga zahar daca iti place mai dulce; bate frisca in spuma tare, adauga piureul de dovleac tot odata (sa fie inca putin caldut), amesteca usor, apoi adauga gelatina topita in bain marie, sau la cuptorul cu microunde (atentie sa nu fiarba, doar sa devina lichida); toarna compozitia peste piscoturi si da tava de tort la frigider pentru aprox. 30 min, sau pana se intareste stratul de spuma de dovleac;
5. bate spuma tare 200 ml frisca pentru stratul din spuma de mere; restul de 50 de ml de frisca adauga-i peste ciocolata facuta bucati si topeste ciocolata pe bain marie; adauga ciocolata calda treptat peste frisca; adauga si gelatina topita pe bain marie; adauga si 50 ml din compozitia de cafea cu brandy, amesteca usor; scoate tava din frigider si toarna jumatate din compozitia de frisca cu ciocolata peste stratul de spuma de dovleac intarita; pune merele fierte si racite, adauga restul de spuma de ciocolata; niveleaza si pune tortul la rece pana se intareste si crema de ciocolata;
6. rupe ciocolata pentru glazura, adauga frisca si pune compozitia pe bain marie (sau la cuptorul cu microunde) sa se topeasca ciocolata. toarna glazura peste tort si decoreaza dupa cum iti place.
Pofta buna!
P.S. Si pentru ca de cand am publicat prima oara aceasta fotografie cu numele tortului pe Facebook, in urma cu 2 saptamani, blogosfera culinara romaneasca s-a umplut si musteste de "Rapsodii de toamna", botezand cu acest titlu absolut orice de la bucati de carne la cozonaci umpluti, m-am gandit sa fac o surpriza si sa postez reteta mai devreme. Uite-asa... sa fie si rapsodia mea intreaga
http://feeds.feedburner.com/AventuriCulinare