Tort Raffaello
Sursa Tort Raffaello
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Acest tort va face, cu siguranta, deliciul tuturor acelora care adora nuca de cocos :P
Eu, ca fan declarat al imbietoarelor arome de cocos, l-am facut deja de doua ori :))) ...prima data, ca in reteta Cristinei, cu lapte de cocos, iar a doua oara cu mai multa Pina Colada, si mascarpone...
Absolut delicioase ambele variante!!!
Ingrediente:
Varianta 1, cea originala, a Cristinei (usor modificata de mine :P)
- 250 g. biscuiti simpli sau fursecuri
- 150 g. unt
- 1 cutie lapte de cocos (400 g.)
- 4 foite de gelatina sau 8 g. gelatina granule
- 250 g. branza-crema Mascarpone/Philadelphia
- 180 g. zahar
- 2, 3 linguri lichior de cocos/Pina Colada
- 19 bomboane Raffaello
- 50 g. fulgi de cocos
Varianta 2, cea "inventata" de mine, si cea pe care am si reusit sa o surprind in poze :P
- 250 g. biscuiti simpli/fursecuri
- 150 g. unt
- 500 g. Mascarpone
- 200-220 ml. lichior de cocos/Pina Colada
- 180 g. zahar fin
- 4 foite de gelatina sau 8 g. gelatina granule
- 19 bomboane Raffaello
- 50 g. fulgi de cocos
Mod de preparare varianta 1:
Maruntiti/macinati biscuitii la robotul de bucatarie; daca nu aveti unul, puneti-i intr-o punga, inchisa etans, unde ii veti zdrobi cu sucitorul, cum am facut eu "crantul" pentru acest minunat tort cu alune :)
Untul, lasat din timp la temperatura camerei (daca nu e indeajuns de moale, puneti-l cateva secunde la microunde) se amesteca bine cu biscuitii pisati.
Compozitia rezultata se preseaza pe fundul unei forme detasabile, cu diam. de 24 cm. (apasati bine cu degetele). Puneti apoi la frigider sa se intareasca.
Inmuiati in apa gelatina-foite sau granule, timp de cca.10 minute.
Puneti laptele de cocos impreuna cu zaharul si gelatina hidratata pe foc foarte mic sau la bain-marie, amestecand continuu. Se tine doar 1 minut, dupa care se ia de pe foc. Se adauga lichiorul si se amesteca.
Intr-un bol incapator amestecati branza-crema cu compozitia de lapte de cocos si gelatina. Amestecati treptat, amestecand in tot acest timp.
Scoateti bomboanele Raffaello din pungulite; asezati-le, unele langa altele, pe marginea tavii, si apasati-le usor in blatul de biscuiti. Turnati crema de cocos si nivelati (crema va acoperi si bomboanele).
Presarati fulgii de cocos si dati tortul la frigider 4-5 ore, sau peste noapte (cum ar fi ideal).
Mod de preparare varianta 2, cu pozele de rigoare :P
Pregatiti blatul de biscuiti in acelasi mod ca cel deja prezentat.
Inmuiati gelatina in apa si topiti-o la bain-marie sau microunde (nu trebuie sa clocoteasca!).
Amestecati zaharul cu lichiorul si cu branza mascarpone; adaugati 2 linguri din crema de branza in gelatina topita, amestecati si de-abia dupa aceea adaugati toata gelatina in crema. In felul asta crema nu va face cocoloase de la gelatina ;)
In continuare, urmati pasii expusi mai sus, adica asezati bomboanele Raffaello pe marginea formei, turnati crema rezultata deasupra, presarati fulgii de cocos si lasati la frigider peste noapte sau minim 4, 5 ore.
Asta a fost varianta rapida :P
Singurul regret a fost ca nu am reusit sa las tortul la rece decat vreo 3 ore, fiindca am avut musafiri si spiritele se cam incingeau pe-acolo :P ...din care cauza sectiunea mea pare un pic cam molesita :)))
...dar de bun a fost extra!!!!!!!!!!!!!!!!
Va las, asadar, in compania pozelor, sper eu, destul de atragatoare incat sa va determine sa-l incercati cat mai curand :)))
Aici puteti vedea cum arata una, alta :P ...si mai ales cutia cu lapte de cocos sau lichiorul (pentru cei care nu au mai folosit pana acum asa ceva)
...magic!!! :))
...mai are rost sa va spun cat de incredibil de mult mi-a/ne-a placut?!???!??!?
...ma gandeam eu :P
P.S. Daca bomboanele Raffaello din comert va par prea scumpe, puteti folosi reteta mea de Raffaello facute in casa ;)
Reteta preluata de la Cristina K.