Tort "paris-brest"
Sursa Tort "Paris-Brest"
articol scris de Diana blog dianacakes.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
un desert foarte delicios si aratos!
apartine patiseriei franceze si a fost creat in 1891
pentru a comemora Paris-Brest-Paris cursa de biciclete.
forma circulară este reprezentant al unei roţi.
este pregatit din aluat de ecleruri sau "pate a choux"
ideal pentru iubitorii de Ecleruri, Choux a la creme...
ideal pentru iubitorii de Ecleruri, Choux a la creme...
.......
insa din pacate are un singur defect!!! se mananca foarte repede!!!
Aluat:
- 1, 1/2 cană cu apă
- 1, 1/2 cana de faina
- 150 g unt
- 6 ouă
- un vârf de cuţit de sare
- 2-3 linguri nuca taiata
punem apa la fiert si adaugam untul, cand s-a topit oprim focul si turnam toata faina odata.
cu o lingura de lemn amestecam repede si energic pana se desfac toate cocoloasele.
dam deoparte si lasam sa se raceasca pana la temperatura camerei, atunci punem pe rand ouale si amestecam bine dupa fiecare. aluatul astfel obtinut il turnam intr-un pos cu farful mare de 1cm diametru.
vom pregati 3 foi de copt, pe doua dintre ele desenam cate un cerc cu diametru de 24 cm si pe una de 23 cm.
doua foi vor fi mai late, una pentru baza si una pentru partea de sus. pe acesta presaram nuca taiata si il vom face putin mai inalt....
cel de al treila va fi ingust si il vom folosi pentru interior.
coacem fiecare foaie de tort la 200 grade timp de 10 minute, apoi inca 25 de minute la 180 grade.
in primele 20 minute este interzis sa dechidem usa cuptorului!!
Creama:
- 2 cani de lapte..... cana mare de 250 ml
- 2 ouă
- 1 cană de zahăr
- 2 linguri de faina (cu varf)
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 150 de grame de unt
-120ml frisca
- 2 cani de lapte..... cana mare de 250 ml
- 2 ouă
- 1 cană de zahăr
- 2 linguri de faina (cu varf)
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 150 de grame de unt
-120ml frisca
-2 linguri zahar pudra
desfacem ouale cu o furculita, adaugam zaharul, faina si treptat laptele, amestecam bine pentru a scapa de cocoloase. fierbem crema pe foc mijlociu pana se ingroasa foarte bine, adaugam zaharul vanilat si o dam deoparte sa se raceasca.
mixam crema cu untul adaugam si amestecam cu frisca mixata separat cu zaharul pudra.
umplem tortul cu crema ,il pudram cu zahar pudra si il dam la rece pentru 5-6 ore.
pofta buna!!!