Tort "padurea Neagra"
Sursa Tort "Padurea neagra"
articol scris de OanaD blog http://retete-vechi-si-noi.blogspot.com/
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Se mai numeste tort "Foret noire" pentru ca reteta este de origine frantuzeasca.
Blat pt un tort mare: 4 oua, 8 linguri de zahar, un plic de zahar vanilat si unul de praf de copt, 3 linguri de ulei, 100 ml lapte rece, 8 linguri de faina, 1-2 linguri de cacao.
Crema: un pachet de unt, 4 linguri de zahar pudra, 3 linguri de lichior de lamaie (limoncello) sau zeama si coaja rasa de lamaie, 2 maini de visine fara samburi (proaspete, din dulceata, din visinata, sau visine conservate).
Siropul: 300 ml apa, 300 ml zahar, 100 ml sirop de visine sau zeama de lamaie.
Decor: 300 ml frisca batuta, cateva visine proaspete.
Daca aveti visine proaspete, presarati 2 linguri de zahar tos pe ele cu cateva ore inainte de a pregati tortul. Siropul rezultat il folositi la insiropat tortul.
Blatul se face astfel: ouale se mixeaza la viteza mare cu zaharul si zaharul vanilat pana cand totul devine ca o crema albicioasa. Se adauga uleiul, apoi laptele. La viteza mai mica se adauga, lingura cu lingura, faina, cacaoa si praful de copt. Se toarna in forma tapetata cu hartie si se lasa la cuptorul preincalzit cca 40 de minute la foc mediu. Cand trece testul scobitorii este gata si se scoate din aragaz pt a se racori.
Intre timp se face crema: untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul; pana cand devine totul cremos si pufos, apoi se adauga lichiorul de visine sau zeama de lamaie turnata cu lingurita, cate puțin, ca la maioneza. Crema trebuie sa fie acruta.
Siropul: apa si zaharul se pun la fiert, si dupa ce da cateva clocote se stinge focul. Cand se mai racoreste, se adauga siropul de visine sau zeama de lamaie. Ca si crema, siropul trebuie sa fie acrisor.
Asamblare: blatul racit se dezlipeste de pe hartia de copt si se taie in 2. Se insiropeaza primul blat, se acopera cu toata crema, apoi se presara visinele si se apasa cu mana usor peste ele. Se pune al doilea blat, se insiropeaza iar tortul se imbraca in frisca. Se lasa cateva ore la rece inainte de a fi servit.
Este un tort racoritor si consistent in acelasi timp.
Pofta buna!
Si reteta, usor modificata, pt ca latfel blatul iese prea gros.