contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort "la Drum Cu Barza"

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Postarea de astazi are dublu scop:
primul, este legat de aniversarea fiicei noastre celei mici, care astazi trece un nou prag al maturitatii.


Un lotus alb este un simbol solar ce insumeaza doua principii: cel luminos = masculin (yang) si cel intunecat = feminin (yin).
De aceea ne-am gindit ca e potrivit sa iti oferim cel mai delicat nufar cu ocazia zilei tale de nastere, dorindu-ti sa ai o viata minunata alaturi de perechea ta si sa va completati mereu precum planta de lotus cu floarea sa, o floare a puritatii si frumusetii, a creatiei si fortei spirituale.
Iti dorim sanatate pentru tine si pruncul ce il porti, sa ai parte din plin de tot ce iti doresti, sa fii fericita si iubita fara rezerve si, daca se poate, un strop de belsug.
Cu dragoste nemarginita,
Mama si tata (yin&yang) ;)
Al doilea, vine in intimpinarea minunatei vesti pe care ne-au adus-o, ea si sotul sau, ca vom fi din nou bunici, celor doi flacai pe care ii avem alaturindu-li-se o fetita.
Un tort cu tema, mesajul fiind "Mi-am facut bagajul si am plecat la drum sa imi cunosc familia. Mi-am luat palariuta dar voi ajunge mai la iarna. Pornesc cu barza si ajung cu Mos Craciun".
La surpriza a contribuit minunata mea prietena, Silvia, careia ii multumesc din suflet pentru dragalasenia detaliilor.


Tortul are la baza un blat din piscoturi de sampanie deasupra caruia am adaugat o crema fina de ciocolata alba intr-un amestec cu frisca pentru fixarea careia am adaugat un plic de gelatina.
Blatul:
- un pachet piscoturi de sampanie
Crema:
- 50 gr unt
- 2x200 g tablete ciocolata alba
- un plic gelatina Dr Oetker
- trei galbenusuri
- un pahar zahar brun
- o cutie mascarpone
- 400 ml smintina de separator
- un plic zahar pudra vanilat Dr. Oetker


Punem pe foc un vas cu apa. Pregatim intr-un alt vas ciocolata alba si untul apoi le asezam deasupra vasului cu apa calda fara ca fundul vasului cu ciocolata sa atinga suprafata apei. Amestecam continuu pina la topirea completa si omogenizarea untului cu ciocolata. Dam deoparte vasul lasind amestecul sa stea la cald deasupra.














Intr-un alt vas punem zaharul brun si galbenusurile.
Amestecam bine pina la topirea zaharului apoi asezam vasul pe foc mic, direct. Vom amesteca continuu pina ce ouale incep sa se gateasca, amestecul transformindu-se intr-o crema legata.


Se rastoarna intr-un vas in care vom asambla crema pentru umplutura. Adaugam crema mascarpone si o incorporam prin miscari delicate.


Se adauga apoi si crema lichida de ciocolata alba si se incorporeaza ca mai sus, apoi gelatina topita initial cu 6 linguri de apa apoi incalzita pina dispar cristalele, obtinindu-se un amestec compact pe care il lasam sa se odihneasca pina pregatim frisca.


Rasturnam intr-un castron continutul unei cutii de smintina de separator apoi adaugam zaharul pudra vanilat. Intii amestecam compozitia la viteza mica a telurilor mixerului. Dupa omogenizare trecem in treapta a doua de viteza si mixam pina apar virfuri ferme, semn ca frisca e gata.


Adaugam trei linguri de frisca peste crema pregatita anterior si, cu miscari usoare pentru a pastra volumul din frisca, o incorporam in crema. Cind am reusit in totalitate mai adaugam trei linguri de frisca si amestecam din nou. Vom obtine un amestec spumos, fin si uniform pe care il vom pune la frigider pentru cel putin doua ore.


Asezam intr-o forma captusita in prealabil cu folie alimentara un rind de piscoturi adaugind toata crema o data si intinzind-o uniform pe suprafata blatului. Acoperim cu piscoturile ramase dupa care intoarcem marginile foliei alimentare inchizind totul foarte bine. Forma se da la rece de seara pina a doua zi.
Pregatim pasta de zahar pentru decorare (nu am fotografiat etapele pregatirii acestei paste fiind prima experienta de acest fel si nefiind sigura de rezultat):
- 650 grame zahar pudra Margaritar
- 5 grame gelatina Dr Oetker
- o lingura mare de miere de albine
- 50 grame unt
Am dizolvat intr-un pahar gelatina cu sase linguri de apa apoi am asezat-o intr-un vas cu apa calda amestecind continuu pina s-au topit cristalele. Atunci am adaugat mierea de albine si untul, omogenizind bine compozitia.
Intr-un vas am cernut fin zaharul pudra, 500 de grame pentru inceput.
Am turnat compozitia lichida in mijloc si cu o lingura am amestecat incorporind zaharul pina ce s-a transformat intr-o pasta consistenta. Lasam ligura deoparte si incepem sa framintam cu mina, avind grija sa ungem vrifurile degetelor cu unt si adaugind zahar pudra pina ce pasta se dezlipeste de pe peretii vasului si nu se mai prinde de degete. Se pune in folie alimentara si se da la rece pentru citeva ore. Se va scoate din frigider cu doua ore inainte de utilizare.
Pentru intinderea pastei se presara pe masa de lucru zahar pudra, la fel si pe sucitor si se intinde usor pina se obtine o foaie cu grosimea de aproximativ 5 milimetri.
Se desface foaia alimentara de pe prajitura apoi se rastoarna pe platoul pe care vom prezenta prajitura.
Introducind miinile sub foaia de pasta de zahar se ridica cu grija asezindu-se peste prajitura cu atentie asa incit sa acoperim toata suprafata.
Se pot face mici corecturi cu degetele umede pe alocuri.
Pentru ca baza prajiturii sa arate bine, cu forma regulata, se taie benzi din pasta de zahar si se decoreaza baza.
Apoi se aranjeaza decoratiunile, dupa preferinta.




Surpiza TOTALA!
Un tort impecabil, si afirm asta cu toata modestia ce ma caracterizeaza, insa cu o bucurie extraordinara si o satisfactie pe masura ca am reusit sa realizez un tort la modul "profesionist".
De acum, toti cei dragi mie vor avea un tort personalizat.
Promit!