Tort Punci (punch)
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Asta-i un tort care il facea mama cateodata de Craciun.Probabil ca se numeste asa,deoarece la interior este o umplutura ce aminteste de punci. Eu l-am facut prima data acum si evident am gresit ceva,o sa vedeti la sectiune :in loc sa folosesc gem de caise cum zicea reteta mamei,pentru ca nu am avut,am folosit dulceata de trandafiri,ca am zis ca aroma o sa se potriveasca.Ce nu mi-am dat seama la timp,era ca dulceata fiind mai lichida va patrunde in blat si imi va strica complet felul in care ar fi trebuit sa arate sectiunea.Dar gustul a fost bun.Nu-i nimic complicat,baza fiind pandispanul.
INGREDIENTE :
ptr.blat :
-6 oua
-200 g zahar
-180 g faina
-1 plic zahar vanilat
-1 coaja rasa de la o lamaie
ptr.umplutura:
-gem de caise
-4 oua
-4 Lg de zahar
-4 Lg de faina
-coloranti :rosu,verde,cacao
ptr.sirop :
-2 oua
-50 ml rom
-200 g zahar
-100 ml apa
MOD DE PREPARARE :
-se face blatul de pandispan :se bat albusurile tare,tare cu un vf de cutit de sare,apoi se aduga galbenusurile,se bate in continuare,apoi se incorporeaza faina si coaja rasa de lamaie
-se pune in forma unsa cu unt si se da la cuptorul incalzit la 180*,pentru aproximativ 30 de minute,pana trece proba scobitorii.
-intretimp se pregateste umplutura,se face la fel un pandispana din cele 4 oua,4 Lg zahar si 4 de faina.Se imparte compozitia in 3 sau 4 (eu am impartit-o in 4 ).o parte ramane necolorata,o parte o coloram cu rosu,o parte cu cacao (dizolavata in prealabil in putina apa calda),o parte am colorat-o cu verde .In colorantul rosu eu am zdrobit o capsuna iar in cel verde niste frunze de menta verde,asta pentru aroma,dar e o operatiune neobligatorie.
-apoi am pus aluatul colorat intr-un cadru reglabil ce poate fi impartit .Daca nu aveti nu-i bai coaceti intr-o tava mica (cam 10x16-18 cm) sau intr-o tava mai mare faceti-va despartiturile din carton invelit cu folie de aluminiu.Atata doar ca trebuie sa lucrati repede sa nu se scurga aluatul pe sub despartituri.
-coaceti in cuptorul preincalzit la 180*,pana trece proba scobitorii.
-dupa ce s-au racit,taiati aluatul colorat cubulete
-Pana se racesc blatul si umplutura,facem siropul :batem cele 2 oua bine apoi fierbem zaharul si apa pana se leaga siropul,adaugam romul si lasam sa se racoreasca putin,dupa care adaugam incet peste ouale batute ,amestecand continuu.Se va forma o spuma pe care o dam de-o parte.Lasam sa se raceasca complet siropul.
-taiem blatul in doua si-l ungem cu gem de caise,cat mai solid.Aici am gresit eu ca neavand gem de caise am uns blaturile cu dulceata de trandafiri,care a patruns in blat si mi-a ruinat sectiunea.In loc sa-mi iasa umplutura clar delimitata,a iesit ce veti vedea mai jos.
-am pus siropul peste patratele colorate si le-am lasat sa se insiropeze bine.
-apoi le-am pus peste stratul de gem,am inchis tortul cu al doilea blat
-am pus din nou inelul formei si deasupra fundul formei de copt
-peste toate am pus 2 kg de zahar,sau de orice,o greutate, care sa preseze tortul cateva ore bune.ideal e de seara pana dimineata.
-se orneaza cu glzura dorita,mama il ungea cateodata cu serbet.Eu am facut glazura de ciocolata alba,topita cu putin unt si colorata apoi cu roz,verde si galben
-asta-i sectiunea dezastruoasa,care nu trebuia sa fie asa,umplutura trebuia sa fie clar delimitata intre cele 2 blaturi.Dar de buna a fost buna.Cand am sa refac tortul,am sa pun alta poza cu sectiunea si asta o trec la dezastre naturale.