contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Pufi…

articol scris de papalaile blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

La noi in familie nu se mananca tort de Craciun, dar anul asta a fost o exceptie si am facut un tort pe care l-am botezat Pufi dupa numele ursuletului din imagine. Mi-am permis sa-l botez eu pentru ca e un tort pe care l-am facut eu dupa capul meu. Are un blat facut cu ciocolata si o crema cu mure, pentru ca stie toata lumea ursuletilor le plac murele :D


Am umblat eu pe netul asta in lung si-n lat si nu prea am gasit un blat facut cu ciocolata in loc de cacao. Da’ cand omu’ are obsesii, n-ai ce-i face, asa ca am procedat dupa cum ne-a dus mintea.
Am topit pe baie de aburi 100 gr de ciocolata amaruie cu 65 gr de unt.

Cand ciocolata cu untul s-au facut crema am luat castronul de pe foc si am adaugat 200 gr de zahar. Intre timp Cip s-a ocupat sa bata albusurile, 7 la numar. Pentru ca eu fac cozonacul doar cu galbenusuri si inainte de Craciun am tot facut cozonaci, am ramas cu albusurile astea.

Dupa ce zaharul s-a mai topit in crema de ciocolata am inceput sa adaug treptat faina cernuta amestecata cu un plic de praf de copt. In total 175 gr de faina. Pe parcurs crema a devenit prea solida asa ca m-am oprit din adaugat faina si am inceput sa pun din albusuri. Si am alternat pana am termina de incorporat si toata faina si toata spuma de albusuri.

asa arata in procesul de amestecare...

La cuptor, blatul a stat cam 30-35 de minute la 180 de grade.

Poate n-a fost prea pufos, dar a crescut foarte frumos si eu am fost multumita de rezultat. Chiar foarte multumita pentru ca se simtea ca e facut cu ciocolata ;)

Am lasat blatul la racit in cuptor cu usa intredeschisa pentru o vreme. Adevarul e ca l-am cam lasat pana a doua zi dimineata, cand m-am apucat de crema.

Crema cu mure e o alta poveste…

Am avut vreo 500 gr de mure congelate. Am ales din cele mai mici si mai dragute vreo 100 gr si le-am pastrat intregi, deoparte, sa se dezghete singure.

Cele 400 gr de mure ramase le-am amestecat cu 80 gr de zahar brun si le-am pus intr-o oala pe foc.

Acum fiecare pune zahar dupa gust. Eu atata am considerat necesar. Murele le-am lasat pe foc pana s-au facut asa un fel de gem, nu prea mult. Dupa ce s-au mai racit le-am bagat in robot si le-am pasat. Dupa a inceput balciul. Cum sa fac sa scap de semintele acelea neplacute. Le-am strecurat si iar strecurat. Parca de vreo 5 ori :) )) Mai intai printr-o strecuratoare mai mare, apoi printr-o sita mica. Sa nu cumva sa mai ramana vreun picior de samanta… Recunosc ca la final n-a mai ramas mare lucru de capul murelor.

Am batut cu robotul si 500 ml frisca lichida, pana ce am facut-o teapana. Am amestecat 300 gr de mascarpone cu ce a iesit din gemul ala de mure si cu frisca batuta si am pus si un pliculet de gelatina. Gelatina n-am pus-o direct din plic. Am preparta-o si eu dupa instructiuni. Adica am inmuiat-o in niste apa rece 10 minute, apoi am pus-o pe baie aburi pana s-a dizolvat si am turnat-o la final in fir subtire in crema.

Crema am tinut-o la frigider sa se inchege vreo ora. Intre timp Cip a taiat blatul in 3 felii si eu am pregatit siropul. Siropul din poveste l-am facut cu 1 lingura de ness (n-am avut cafea instant), 150 ml apa fierbinte, 2 plicuri zahar vanilat si 3 linguri de whisky. In caz ca va ramane sirop, asa cum mi-a ramas mie, e numai bun de baut :D

Mai tarziu am inceput asamblarea. Am pus o felie de blat, am insiropat-o si am pus in jurul ei inelul de la forma de tort. Am pus o parte din crema si pe deasupra am pus o parte din murele pastrate intregi dupa cum se poate observa in imaginea alaturata :)

dupa, inca o felie de blat, iar am insiropat, iar am pus crema si restul murelor. Iar avem o imagine explicativa :)

Am pus si ultima felie de blat insiropata (a fost mai subtirica) si ultimul strop de crema. La frigider a stat cateva ore bune pentru ca era ajun de Craciun si eu aveam o multime de alte treburi. Candva seara am gasit timp sa-l si ornez.

Asa arata dupa ce am scos inelul de la forma:

Pentru ornat am folosit 250 ml frisca lichida pe care am batut-o cu robotul cu un pic de zahar pudra si am adaugat si un plic de intaritor de frisca. Am imbracat tot tortul in frisca si mi-a mai ramas doar un strop, asa ca ammai adugat 100 ml de frisca lichida, un pic de zahar si 3 lingurite de cacao neagra pentru a putea face floricelele de pe tort si sa si scriu. Pe laterale l-am imbracat in nuca. Era tarziu si eu eram obosita si asta mi s-a parut cea mai la indemana idee.

Pentru ca tortul a fost a lui Pufi, am desenat si un ursulet pe el :) Total intamplator am descoperit ca floricelele de pe tort erau chiar 18, exact cati ani are si Pufi :D

La asa o varsta importanta a dat chiar bairam si si-a invitat toti prietenii :D

In poza sunt doar ursuletii ca tortul era cu mure, dar Pufi are mai multi prieteni, de prin toate speciile :) )

Hai ca sunt si poze cu felii :D

Gustul de mure se simtea mai mult cand mancai din murele intregi, dar tortul a fost bun. Nu dulce, nu greu. Foarte bun dupa o masa mai grea cum e cea de Craciun. M-am bucurat ca l-am facut si ca pana la urma a iesit bine. Am fost chiar mandra de rezultat.

Feliutza asta mai mica a fost a mea :)

Am vrut sa scriu reteta de atunci, de la Craciun, dar nu am reusit. Macar am nimerit azi, de Sf. Ioan, asa ca va ofer tuturor o felie sarbatoriti si nesarbatoriti! La multi ani!


Filed under: Deserturi..., Retetele mele... Tagged: albusuri, blat cu albusuri, blat de ciocolata, cacao neagra, ciocolata neagra, Craciun, crema cu mure, faina, frisca, frisca lichida, gelatina, intaritor de frisca, mascarpone, mure, nuca, praf de copt, tort, tort cu blat de ciocolata si crema cu mure, unt, zahar, zahar brun, zahar pudra


Articol recomandat de papalaile.wordpress.com