contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Primul Fulg (snickers)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga




Acesta face parte din torturile mele preferata si ca gust, si ca model :)
Ingrediente:
crema :
1 borcan de lapte condensat fiert de 370 gr. la temperatura camerei
370 gr. unt moale la temparatura camerei
3/4 pahar de arahide coapte in prealabil 20 de minute la trepta 4 cuptor cu gaze ~ foc un pic mai mic de mediu
 ~250 gr. biscuiti faramiciosi cantitatea este orientativa, puneti atata cat sa puteti intinde crema sa nu fie prea uscata :)
sirop pentru insiropat blatul:
200 ml apa 100 gr. zahar se fierb pana se ingroasa putin siropul si devine galbui dupa care se adauga o lingura de coniac.
blat:
4 oua, 4 linuri zahar, 3 linguri ulei, 4 linguri faina, 2 linuri cacao, 1 lingurita rasa praf de copt
Glazura si decor:
50 gr. zahar
150 ml. lapte
200 gr. ciocolata amaruie (58% continut  unt de cacao)
50 gr. unt
100 gr. ciocolata alba pentru decor

Mod de preparare:
Blatul:
Mixati ouale cu zaharul timp 10~15 minute la viteza cea mai mare a mixerului, adaugati in compozitie uleiul, amestecati usor si adaugati si faina amestecata cu praful de cop si cu cacao cernuta, amestecati compozitia cu un tel in forma de para cu miscari circulare de jos in sus, impaturind faina in aceasta crema pana se omogenizeaza.
Coaceti blatul intr-o tava cu diametrul de 26~28 cm diametrul, unsa cu unt si infaintata cu faina in prealabil,  la 180 de grade Celsius la treapta 4 cuptor cu gaze, se coace ~25 de minute, depinde de fiecare cuptor in parte, e important sa nu deschideti cuptorul primele 15 minute sa faceti testul scobitorii ca sa iasa curata dupa ce faceti o impunsatura in blat :)
Crema :
Laptele condensat de mixeaza la viteza mica cu untul moale pana se omogenizeaza dupa care se adauga arahidele cu biscuitii faramiciosi maruntite bucati potrivite si se mai amesteca pentru uniformizare, sa nu le mixati mult timp ca sa nu strivit biscuitii ce trebuie sa ramana bucatele care sa se simta cand ve-ti manca tortul.
Din crema data am lasat 1/3 inainte de a adauga in ea nuca si biscuitii pentru a imbraca tortul dupa asamblare.

Asamblare:
Dupa ce s-a racit blatul copt il taiem pe orizontala in jumatate, il insiropam, distribui crema si il acoperim cu al doilea blat apoi il insiropam si pe el.
Acoperim tortul asamblat cu crema pusa deoparte in prealabil de jur imprejur, apoi il glazuram cu glazura ( toate ingredientele pentru glazura, se topesc la foc mic intr-o cratita apoi asteptam putin pana se raceste, trebuie sa fie abia calduta pentru ca este mai fluida si e usor de glazurat tortul uniform si sa luceasca frumos).
Topim ciocolata alba la bain-marie si o turnam intr-un posh cu duiul cu gaurica mica sau facem un posh din hartie pentru copt si-i taiem varful cu o foarfeca ca sa fie o gaurica mica.
Cu miscari circulare aplicam desenul pe tort, ne deplasam pe circumferinta tortului in acelasi timp, facand miscari circulare pana cand ne dorim  de des sa fie desenul de paiangen de pe tort.
Taiem niste fasii cu latimea cat o rigla si lungimea de 8cm, aplicam pe fisiile de hartie din posul cu ciocolata alba un desen in forma de grila, apoi facem din fiecare un plic cu ciocolata in interior si asteptam pana se prinde ciocolata, dupa aceasta o putem scoate de pe hartiuta, vor rezulta niste pliculete din ciocolata pe care apoi le vom asambla pe tort in forma de un fulg :).
Pofta buna !