Tort Poiana
Sursa TORT POIANA
articol scris de adiscookblogspotco blog adiscook.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Acest tort l-am preparat în urmă cu o săptămână, de ziua soţului meu. "La mulţi ani" îi spun din nou.
Soţul meu preferă dulciurile cu ciocolată. Poate aţi observat că dulciurile preparate de mine sunt cele în care predomină ciocolata. Mai am câte o abatere de la regulă, din dorinţa de a încerca şi altceva, dar tot la ciocolată ajung în cele din urmă.
Reţeta acestui tort o am de câţiva ani de la colega mea Adriana. Nici nu ştiu cum de mi-a scăpat până acuma şi nu am postat-o, deşi tortul l-am preparat de multe ori. Cred că ştiu: tortul nu mai apuca să fie fotografiat.
Tortului i-am spus "Poiana" deoarece la prepararea cremei se foloseşte ciocolata "Poiana". Este un deliciu. Vă sfătuiesc ca pentru prepararea acestuia să folosiţi ouă proaspete, dacă se poate să le cumpăraţi de la cineva de încredere, din piaţă sau de la cineva care creşte găini la ţară, nu din supermarket.
Ingrediente blat:
- 5 ouă
- 5 linguri zahăr
- 3 linguri făină
- 2 linguri cacao
Ouăle se separă; albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul şi se bat în continuare până când bezeaua s-a întărit foarte bine. Se adaugă câte un gălbenuş, viteza robotului fiind la minim, apoi se ia vasul din suportul robotului şi se adaugă câte o lingură de făină amestecată în prelabil cu cacao, amestecând uşor cu o paletă.
Compoziţia se toarnă în tava rotundă (de 26), unsă şi tapetată cu hârtie de copt şi se dă la copt în cuptorul încălzit în prealabil.
Ingrediente cremă:
- 2 ciocolate Poiana cu lapte
- 1 ciocolată Poiana cu alune
- 200 g unt
- 5 ouă
- 5 linguri zahăr
- 11 g gelatină Dr.Otker
Ciocolata se rupe în bucăţele şi pune într-un vas pe bain-marie la topit. Se adaugă untul şi după ce acesta se topeşte,
se adaugă 5 gălbenuşuri, amestecând energic. Se fierb până ce amestecul se îngroaşă apoi se dau la rece.
Albuşurile se bat spumă cu zahărul.
La crema de ciocolată rece se adaugă gelatina topită conform indicaţiilor de pe ambalaj.
Amestecului de ciocolată i se adaugă albuşurile bătute spumă.
Blatul se taie în două. Pe platoul de servire se pune primul blat, mai gros, în jurul lui se pune un cerc de patiserie, (dacă nu aveţi aşa ceva puneţi blatul în tava în care s-a copt căptuşită cu folie alimentară) se însiropează cu 1/2 din siropul preparat din:
- 100 ml apă
- 50 g zahăr
fiert şi răcit.
Se pune toată crema apoi celalată jumătate de blat. Se însiropează blatul de sus şi se dă tortul la rece pentru câteva ore sau de seara până dimineaţa.
A doua zi am pus glazura şi ornamente din ciocolată.