Tort Pentru Diabetici (cake For Diabetics)
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Scroll down for English recipe
Cei care au in casa un diabetic stiu cat e de greu sa faci dulciuri adaptate dietei lor speciale. Tatal meu este diabetic de multi ani, nici nu mai stiu cati. Nu a fost niciodata insulinodependent si nici medicamente pentru scaderea glicemiei nu ia. O regleaza prin dieta alimentara si suplimente naturiste. Cel mai greu i-a fost si ii este cand ne vede pe noi mancand dulciuri si el nu are voie.
De aceea, m-am hotarat ca de ziua lui sa-i fac o bucurie printr-un tort special, din care sa poata manca.
Prin urmare, acesta a fost tortul prin care i-am urat eu "La multi ani" tatalui meu, la implinirea a 82 de ani.
Chiar daca nu am folosit zahar ci zaharina si am incercat sa fie cat mai hipocaloric, aveti grija cat mancati. Este totusi un tort :)
Ingrediente
- 2 oua, separate
- 4 linguri cu varf amidon de porumb
- 1/2 lingurita praf de copt
- 2 linguri de unt topit si racit
- 1/2 lingua esenta naturala de vanilie
- 500 g branza dulce de vaci
- 100 ml suc de zmeura (sau alte fructe) neindulcit
- 8 pastile de zaharina
- 5 g gelatina inmuiata intr-o lingura de lapte
- 2 linguri cu smantana
- 100 g ciocolata pentru diabetici
- zmeura pentru decor
- Incalzeste cuptorul la 180 C
- Blatul se face intr-o forma cu fund detasabil mica, de 22 cm diametru, tapetata cu hartie de copt. Hartia se unge putin cu unt.
- Bate bine albusurile. Amesteca amidonul cu praful de copt. Omogenizeaza albusurile si adauga untul topit, apoi esenta de vanilie. Amesteca. Adauga amidonul cu praful de copt. Amesteca. Adauga albusurile in 2 transe, amestecand usor ca sa nu se lase. Toarna coca in forma de tort si coace 10 minute la 180 C. Scoate blatul din forma si lasa-l la racit pe un gratar metalic.
- Pune branza de vaci intr-un blender si bate-o bine, pana devine o crema. Incalzeste putin sucul de zmeura si pune in el pastilele de zaharina, sa se dizolve. Adauga si gelatina inmuiata si amesteca pana ce se topeste. Adauga crema de branza si amesteca bine. Pune crema in frigider sa se raceasca si sa se intareasca putin.
- Pune blatul pe farfuria din care o sa servesti tortul. Peste el pune peretii detasabili ai formei de tort. Toarna crema deasupra. Pune tortul in frigider pana a doua zi.
- A doua zi, cand crema e intarita si nu mai curge, scoate peretii formei de tort cu grija.
- Incalzeste smantana pana cand incepe sa faca mici basici. Adauga ciocolata rupta in bucati mici. Amesteca bine ca sa se topeasca toata ciocolata. Lasa crema sa se raceasca putin. Toarn-o peste tort. Orneaza-l cu cateva zmeurici.
English version
Those that have a family member with diabetes know how difficult is to bake sweets for them. This is why I decided that this year, the gift for my father's 82 anniversary must be a special cake. A cake that he can eat, finally!
Ingredients
- 2 eggs, separated
- 4 tablespoons cornstarch
- 1 / 2 teaspoon baking powder
- 2 tablespoons butter, melted and cooled
- 1 / 2 tablespoon natural vanilla essence
- 500 g cottage cheese
- 100 ml raspberry juice (or other fruit) unsweetened
- 8 teaspoons artificial sweetener
- 5 g gelatin soaked in one tablespoon of milk
- 2 tablespoons sour cream
- 100 g chocolate for diabetics
- raspberries for decoration
How to
- Preheat the oven at 180 C
- Line a 22 cm springform cake tray with baking paper. Grease the paper with butter .
- Beat egg whites until stiff peaks are formed. Mix cornstarch with baking powder. Mix the yolks with melted butter, then with vanilla. Add cornstarch with baking powder. Mix. Add egg whites in 2 batches, stirring gently. Pour the cake dough in the tray and bake 10 minutes at 180 C. Cool on a rack.
- Put the cheese in a blender and beat it well, until it becomes a cream. Heat a little the raspberry juice and dissolve the artificial sweetener in it. Add softened gelatin and stir until it melts. Add the creamy cheese and mix well. Put the cream in refrigerator to cool and harden slightly.
- Put the cake on a plate and cover it with the walls of the springform tray. Pour the cream over the cake. Put the cake in refrigerator until the next day.
- The next day, when the cream is hardened and no longer flows, remove the walls carefully.
- Heat the sour cream until bubbles are formed. Add chocolate broken into small pieces. Stir well to melt all chocolate. Allow cream to cool slightly. Pour it over the cake. Garnish it with some berries.