Tort Pentru Anais (tort De Ciocolată)
articol scris de corineamtu blog Bukatar Amator
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Sâmbătă am fost la petrecere. A fost ziua lui Anais, care a împlinit 11 ani. Și cum să sărbătorești la vârsta asta altfel decât cu tort, nu? Anais a vrut un tort de ciocolată, cu o imagine care să inspire veselie și optimism, exact ca și sărbătorita. Smiley face a avut, Smiley face a ieșit!
Ingrediente pentru blat:
3 ouă
2 linguri de făină
4-5 linguri de zahăr
3 plicuri zahăr vanilat
2 linguri de cacao
1 lingură de apă Pentru sirop: 500 ml apă
2 linguri de ulei 4-5 lingurițe de zahăr
1/2 praf de copt esență de rom (opțional)
Ingrediente pentru cremă: Ingrediente pentru ornat:
3 gălbenușuri 1 plic de budincă de vanilie
200 g unt 500 ml lapte
3-4 linguri de cacao 6 lingurițe de zahăr
150 g zahăr pudră 200 ml frișcă proaspătă
esență de rom (opțional)
Am început bineînțeles cu blatul, rețetă pe care o găsiți aici .
Pentru acest tort, la compoziția de blat am mai adăugat 2 linguri de cacao, iar făină am pus doar 2 linguri, în loc de 3 cât aș fi pus în mod normal. Am copt 3 blaturi pe care le-am însiropat cu un sirop făcut din apă cu zahăr, fiert preț de 2 minute, până s-a topit zahărul. Opțional, în sirop se poate adăuga esență de rom.
După ce blaturile au fost gata, am trecut la cremă. Am mixat bine untul vreo 2 minute până s-a făcut spumă.
L-am amestecat apoi cu zahărul pudră...
...am pus și gălbenușurile...
...și la urmă cacaoa.
A ieșit o cremă fină, cu gust intens de cacao.
Peste primul blat însiropat am pus jumătate din crema de ciocolată...
...am pus al doilea blat pe care l-am însiropat la rândul lui, apoi restul de cremă și ultimul blat însiropat.
Deasupra am acoperit cu budincă de vanilie de la Dr.Oetker, preparată după instrucțiunile de pe plic. Am răcit budinca deasupra unui vas cu apă rece, amestecând cu un tel încontinuu cam 2-3 minute, ca să nu se formeze crusta aceea specifică după răcirea completă.
De ornat, l-am ornat cu frișcă pe margine. Am bătut frișca cu mixerul cam 5-6 minute, după ce în prealabil, am ținut-o la frigider 2 ore. Am păstrat 3 lingurițe de frișcă pe care am amestecat-o cu 2 lingurițe cu vârf de cacao. Am pus amestecul într-o pungă curată, am tăiat unul dintre colțuri și am obținut un șpriț de ornat. Din păcate pentru operațiunea asta nu am poze, pentru că eram în criză de timp, și n-am apucat să mai fotografiez nimic.
A ieșit un tort gustos, cu gust intens de ciocolată, care a trecut repede. Sărbătorita a fost mulțumită și a cerut și supliment!