contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Pavlova, Cu Nuci Caramelizate

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
    Va place Pavlova? Eu o ador pur si simplu, o divinizez. Drept urmare de fiecare data cand ma aleg
cu albusuri mai multe sfarsesc prin a face Pavlova. Probabil stiti ca, de regula, Pavlova se umple/orneaza cu fructe proaspete, am zis sa schimb putin "traditia" si sa fac din miezul de nuca o vedeta. ;) 

    Totul a pornit cand am vazut ingredientele propuse pentru provocarea Dulce Romanie gazduita luna aceasta de o prietena draga, Paula. Am stiut exact ca vreau sa-i fac Paulei o Pavlova cu nuci si cacao, insa aspectul nu a fost cel dorit pentru ca bezeaua a crapat pe ici pe colo...sper sa nu se supere. :)
   La aspect am dat-o in bara, dar trebuie sa va spun un lucru important zic eu, s-a lins farfuria, la propriu. :))

 Ingrediente

    Blat 
  • 144 g albus
  • 300 g zahar brun pudra
  • 1 lgt otet
  • 1 lg rasa amidon
  • 3 lg rase cacao
  • 20 g ciocolata amaruie
  • un praf de sare
  Miez de nuca caramelizat:
  • 100 g zahar
  • 50 ml apa 
  • 100 g miez de nuca
  • 50 g miez de nuca jumatati

   Crema:
  • 400 g smantana pentru frisca
  • 2 lgt zahar pudra
  • 100 g miez caramelizat

   Cum procedam:

   Blat
1. Preincalzim cuptorul  la 140°C.
2. Albusurile se bat spuma cu praful de sare.
3. Se incorporeaza apoi zaharul pudra, cate o lingura odata, si mixam pana cand se topeste inainte de a mai adauga. Mixati pana cand compozitia se inatreste, iar cand scoateti mixerul se formeaza varfuri.
4. Incorporam otetul cu ajutorul mixerului in compozitie. 
5. Amestecam amidonul cu cacoa si le incorporam in compozitie cu ajutorul unei spatule prin miscari  cat mai putine. In final inglobam si ciocolata razuita.
6. Punem 1/2 din compozitie intr-o tava tapetata cu hartie de copt sub forma unui cerc cu diametrul de 20 cm (!!!poate ar trebui sa faceti cercul cu diametrul mai mic decat cel facut d mine, pentru la copt s-a mai latit). Restul compozitiei o punem intr-un poche si formam o bordura inalta.
7.  Reducem temperatura la 120°C, introducem tava in cuptor timp de o ora. Oprim apoi focul si lasam tava in cuptor inca o ora cu usa intredeschisa. 

   Caramel:
   Punem apa impreuna cu zaharul intr-o cratita pe foc mijlociu amestecand din cand in cand. La final punem miezul de nuca in caramel, mai intai jumatatile (50 g) le amestecam bine cu caramelul ca sa se acopere bine apoi scoatem pe o hartie de copt. Punem si restul de nuci, le dam prin caramel bine si le scoatem pe hartia de copt, dupa ce s-au racit  zdrobim/taiem cele 100 g miez caramelizat.

   Crema:
1. Batem 200 g smantana cu 1 lgt zahar pudra pana cand capata volum. Inglobam miezul de nuca caramelizat tocat in  compozitie.
 2. Batem restul de frisca cu restul de zahar pana cand creste in volum.

   Asamblare:
   Punem pe blatul de bezea mai intai frisca cu miez caremelizat. Deasupra punem frisca batuta  si jumatatile caramelizate de miez de nuca.