Tort-parfe De Vanilie Si Matcha
articol scris de sagycris blog cristina-k.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
7 galbenusuri
170g zahar
6 linguri apa
1 pastaie de vanilie
700ml frisca lichida
esenta de vanilie (optional)
2 linguri pline matcha (pudra de ceai verde) dizolvate in 3~4 linguri de lapte fierbinte
pentru decor: putina frisca batuta
Pastaia de vanilie se taie pe lungime si se scot "bobitele" :).
Galbenusurile se amesteca cu apa, zaharul si se tin la bain-marie, amestecand continuu pana se leaga crema. Recomandat este ca temperatura compozitiei sa nu fie prea scazuta fiindca astfel crema rezultata va avea mai mult un miros de oua decat de vanilie ;)
Castronul cu crema se pune in alt castron cu gheata si apa rece si se amesteca pana ce crema se raceste.
Crema se imparte in doua: la o jumatate din ea se adauga esenta sau ulei de vanilie - asta este optional - daca vrem o aroma mai puternica de vanilie; la cealalta jumatate se adauga matcha dizolvata.
Frisca se bate spuma;
se opresc vreo 4~5 linguri pentru decor, iar restul se imparte in doua: jumatate din frisca se adauga peste crema de vanilie, in 2~3 reprize, amestecand usor.
iar cealalta jumatate se adauga peste crema cu matcha, in 2~3 reprize, amestecand usor.
Compozitia frisca-crema de vanilie se toarna intr-o forma cu diametrul de 17~18 cm si se da la congelator pentru 2 ore.
In acest timp compozitia frisca-crema cu matcha se pastreaza la frigider.
Dupa ce crema vanilata a inghetat se trece in alta forma (detasabila) cu diametrul de 21~22cm:
in marginea ramasa libera si deasupra se toarna crema cu matcha
si se da totul la congelator pentru cel putin 2 ore.
Tortul inghetat se scoate din forma si se decoreaza cu cateva "moturi" de frisca ;)... sau dupa preferinta :)