Tort Padurea Neagra
articol scris de Felis blog dumitrufelicia.blogspot.com
Nu stiu daca este reteta originala, dar e deosebita, aromata si pot sa zic ca este exact ce voiam ca si gust.. Fata de reteta de unde m-am inspirat, am mai facut mici schimbari... in functie de ingredientele pe care le aveam in casa...
Ingrediente pentru blat:
- - 250g margarina
- - 100g unt
- - 100g cacao
- - 150 ml apa fierbinte
- - 250 ml lapte
- - 400g zahar
- - 4 oua mari
- - 350g faina
- - 1 pliculet praf de copt
- - ½ lingurita sare
- - 1 lingurita esenta de vanilie
Mai intai si mai intai, incingem cuptorul f bine. Foile de blat se coc separat . E important sa coacem separate cele 3 blaturi pentru tort, pentru ca asa vor iesi mai compacte decat daca am face un singur blat pe care l-am taia in 3 felii (eu am urmat acest sfat si nu am regretata- e unul din secrete). Margarina si untul trebuie sa fie la temperatura camerei inainte de a incepe sa le spumam impreuna cu zaharul. Le amestecam cu mixerul la viteza mare timp de 5 minute, pana zaharul este aproape topit si avem o spuma pufoasa. Adaugam si vanilia.
Punem apoi ouale, rand pe rand, amestecand dupa fiecare.
Separat, intr-un bol, amestecam cacaua si apa fierbinte pana se dizolva cat de cat, apoi adaugam si laptele. In crema de unt, punem alternativ crema de cacao si amestecul de faina, praf de copt si sare, pana obtinem o compozitie omogena. Coacem pe rand cele 3 foi de blat fiecare cate 30-35 de minute, sau pana trec testul scobitorii. Lasam foile de tort sa se raceasca complet inainte de a le umple.
Ingrediente pentru sirop:
- - o cana de zahar
- - 3-4 linguri lichior Marsachino sau lichior de cirese (Kirsch) -eu am pus visinata
- - 2 linguri de apa- am pus 3 sferturi de cana
Am pus zaharul la caramelizat. Dupa ce s-a topit, am stins cu apa si am mai adaugat si visinata (modificarea mea). Daca nu vreti sa folosii lichior/visinata pentru sirop, folositi pur si simplu suc din compotul de cirese.
Ingrediente pentru umplutura:
- - 500 ml frisca lichida
- - 400 gr visine curatate de samburi
- - 100 gr visinata
- - 200g zahar
- - 40g amidon alimentar
- - 1 lingurita esenta de vanilie
Lasam visinele la scurs si masuram siropul lasat (la mine a fost 100 ml) si am completat pana la 200 ml cu visinata. Intr-o tigaie mare, siropul lasat de visine si visinata care in total trebuie sa fie 200 ml, vanilia, zaharul si amidonul, le amestecam bine pana se dizolva amidonul. Punem si visinele si asezam tigaia pe foc, la flacara mica. Lasam pe foc, amestecand des, pana se ingroasa si avem un fel de jeleu cu visine. Il lasam sa se raceasca complet inainte de a-l folosi. Intre timp, batem frisca tare
Asamblam tortul: pe un platou punem primul blat, il insiropam bine (nu va straduiti prea mult pt ca blatul nu absoarbe... este compact si ciocolatos- la mine au intrat cam 4 linguri de sirop la felia de blat), apoi punem ½ din frisca batuta si ½ din crema de visine. Asezam blatul 2, il insiropam, punem restul de frisca si restul de crema de cirese. Asezam al 3-lea blat si il insiropam si pe el.
Eu le-am asamblat in cratita in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, le-am lasat peste noapte si a doa zi am ornat.
Ingrediente pentru decor:
- - 200 sau 250 ml frisca lichida
- - visine intregi
- - ciocolata cu pate rasa
Margarina+zahar + unt batute f bine si cu ouale incorporate... asa aratau:
compozitia gata de pus in forma pt a fi copt blatul:
blaturile gata:
"jeleul" de visine... asa arata in momentul cand am oprit focul...