Tort Opera
Sursa Tort Opera
articol scris de miha blog
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Narnia
Avem nevoie de:
* Pentru crema bavareza:
* 2 galbenusuri
* 60 g zahar
* 160 ml lapte
* 5 g gelatina
* 100 g ciocolata amaruie
* 240 ml lapte
Gelatina o pune la inmuiat in cateva linguri de apa rece.
Galbenusurile le mixam intr-un vas impreuna cu zaharul, pana devin ca o crema. Adaugam laptele cate putin si omogenizam. Punem vasul pe bain-marine si firbem pana incepe sa se ingroase. Adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam pana la topirea completa. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si la sfarsit frisca batuta, amestecand usor. Dam la rece.
* Pentru crema de cafea:
* 20 ml apa
* 2 lingurite (pline cu varf) ness
* 90 g zahar
* 2 galbenusuri
* 150 g unt
Untul il topim (dar nu de tot, sa mai ramana bucati netopite), apoi il mixam pana ajunge ca o crema pufoasa.
Ness-ul il dizolvam in apa fierbinte.
Galbenusurile le mixam cu zahar pana se albesc, adaugam nessul fierbinte mixand energic pana se racoreste. Adaugam untul crema si omogenizam. Lasam la temperatura camerei. Daca punem la frigider se intareste prea tare.
* Pentru crema ganache:
* 100 g ciocolata amaruie
* 120 ml frisca lichida
Ciocolata o topim impreuna cu frisca lichida, pana la punctul de fierbere. Omogenizam si dam la rece.
* Pentru glazura:
* 100 g ciocolata cu lapte
* 50 ml frisca lichida
* 50 g unt
Ciocolata o topim impreuna cu frisca si unt. Omogenizam si lasam la racit.
* Pentru blat:
* 4 albusuri
* 3 oua
* 150 g zahar
* 50 g nuca macinata
* 100 g faina
* 1 lingurita praf de copt
* esenta de rom
Faina o amestecam cu praful de copt si nuca macinata.
Cele 2 oua se bat bine, cu jumatate din cantitatea de zahar, pana isi dubleaza volumul. Adaugam amestecul de faina si omogenizam.
Albusurile se bat spuma tare ca pentru bezea, cu un praf de sare si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Le agaugam in compozitia de mai sus amestecand usor.
Compozitia rezultata o impartim in 4 si coacem 4 foi subtiri, intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, la foc mediu spre mare, timp de 7-8 minute.
Blaturile se scot de pe hartie si nu se pun unele peste altele pentru ca se lipesc.
Pentru insiropat am folosit cateva linguri de lichior de ciocolata, dar puteti folosi si un sirop simplu de zahar. In functie de preferinta.
Asamblarea:
1. blat stropit cu lichior acoperit cu crema de cafea
2. blat stropit cu lichior acoperit cu crema bavareza
3. blat stropit cu lichior acoperit cu crema ganache
4. acoperim totul cu cel de-al 4-lea blat si acoperim cu glazura de ciocolata
Se da la rece pentru cateva ore. Ideal ar fi sa-l lasati peste noapte.
Ornarea va fi dupa preferinta si inspiratie. Eu n-am avut. :))))