Tort Mousse De Ciocolata ( Reteta De Post )
articol scris de Oana blog ebunatati.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cum sa combini restrictiile postului cu pofta de dulce? Hmmm.. as avea cateva sugestii iar asta este cu siguranta una dintre ele.
Cu mici modificari, tortul ciocolatos a devenit tortul de ziua mea. In plus : de post! Ciocolata cu ciocolata , putina ciocolata si savoare de nuca...
Ingrediente :
Pentru blat :
- 150 g biscuiti de post
- 50 g zahar
- 50 g margarina
- 30 ml frisca vegetala
Pentru crema :
- 500 g ciocolata amaruiede posta dulce
- 600 ml frisca vegetala
- jumatate de plic de gelatina
- o cana de nuca macinata fin
Pentru ornat:
- 100 g ciocolata menaj
- 50 g margarina
- optional figurine din ciocolata topita
Asa cum am precizat, reteta este in fapt tortul ciocolatos, doar blatul difera (am folosit blat de biscuiti cu crema caramel). Dupa ce am terminat , am constatat ca am folosit circa 700 g de ciocolata, mare parte in crema dar sa nu uit si risipa pe care am facut-o incercand sa fac figurine din ciocolata :) Mare parte au ajuns sa fie mancate ininte de a ajunge pe tort...
Pe scurt, reteta se face dupa cum urmeaza : biscuitii se zdrobesc marunt cu un facalet sau, cel mai simplu, in robotul de bucatarie. Zaharul se caramelizeaza si se adauga ( cu grija sa nu improaste ) 30 ml frisca vegetala si 50 g margarina. Se lasa la feirt pana se omogenizeaza. Ce obtinem se toarna peste biscuiti, amestecam si apoi intindem uniform pe fundul unei forme de tort. Biscuitii nu trebuie sa se inmoaie si sa devina pasta, important e sa obtinem un aluat inchegat, putin nisipos dar foarte lipicios :)
Crema, punctul forte al acestui tort, e un mousse pe care eu il folosesc cu mare drag la torturi. Se face topind 500 g ciocolata in 200 ml frisca vegetala, la bain marie, Se lasa pana ajunge la temperatura camerei. Frisca lichida o batem pana se intareste si apoi se amesteca cu ciocolata topita si cu jumatate de plic de gelatina. Eu il pun asa, nu mai dizolv gelatina. Atentie : cele doua compozitii trebuie sa aiba cam aceeasi temperatura, altfel crema se va taia ....
Adaugam nuca si gata ! Turnam usurel peste blat in forma de tort si dam la rece. Vreo 3-4 ore ar fi de ajuns dar eu prefer sa il fac cu o zi inainte. Imagini detaliate din timpul prepararii gasiti aici
Se orneaza fie cu frisca, fie cu cu ciocolata, cum am facut eu : topim la bain marie 100 g ciocolata cu 50 g margarina, amestecand pana la omogenizare. Daca se intinde peste tortul rece aceasta glazura se intareste rapid asa ca e musai sa nu fiti intrerupti :)
Desi nu mi-a iesit impecabil ca aspect, gustul a fost declarat bun in unanimitate. Rezultatul? Farfurii goale si nici urma de tort !