Tort Mascarpone
Sursa Tort Mascarpone
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Acum, de Florii, in prag de mare sarbatoare, va invit sa degustati (offf, tot virtual...) o feliuta din cel mai aromat si fin tort pe care l-am facut vreodata si pe care l-au savurat...baietii casei :)))
Promit solemn ca asta este ultima oara cand (imi) mai fac asa ceva :P ...mirosul proaspat de cafea in combinatie cu crema usoara de mascarpone mi-a rascolit mult prea mult simturile :D
...si chiar daca am avut o portie de clatite de post stropite apetisant cu sos de miere si smochine, tot la feliile de tort imbracate in frisca si pudrate fin cu nes imi statea gandul...
Am sa-l refac, fara doar si poate, de Paste, asa ca incep, incet, incet, sa ma calmez :P
Pentru iubitorii de cafea, e un deliciu, deci trebuie neaparat sa-l incercati!!!!!!!!!!!!
Ingrediente pentru cca. 16 bucati:
Pentru blat:
- 2 linguri cafea instant (nes)
- 6 oua
- 200 g. zahar
- 1 pachetel zahar vanilat
- 125 g. faina
- 1 lingurita praf de copt
Pentru crema:
- 1 lingura cafea instant (nes)
- 3 linguri zahar pudra
- 4 linguri coniac sau rom
- 2 portocale
- 500 g. branza mascarpone sau branza ricotta
- 500 g. branza de vaca
- 200 g. zahar
Mai trebuie:
- 200 ml. frisca lichida Hulala
- 16 boabe de cafea
- 1 forma rotunda (diametrul 26 cm.)
- grasime (hartie cerata)
Mod de preparare:
Blatul:
Ungeti forma cu grasime sau tapetati-o cu hartie. Incingeti cuptorul la 175 grade C.
Dizolvati cafeaua instant in 2 linguri de apa fierbinte. Separati albusul de galbenus. Bateti albusurile spuma, adaugand 100 g. de zahar:
Faceti o crema din galbenusuri, restul de zahar, zahar vanilat si cafea:
Incorporati faina si praful de copt, ambele cernute:
Adaugati apoi spuma de albus si amestecati incet cu o spatula/lingura de lemn:
Trebuie sa obtineti o compozitie usoara si pufoasa:
Turnati compozitia in forma pregatita anterior si dati-o la cuptor 30-35 de minute:
Lasati apoi blatul sa se raceasca:
Scoateti-l cu grija din forma si lasati-l deoparte pana cand crema e gata...
Crema:
Taiati blatul racit in 3 parti egale:
Dizolvati cafeaua instant in 75 ml. de apa fierbinte, amestecati cu zahar pudra si coniac (rom). Insiropati blatul cu acest amestec:
Spalati cu apa fierbinte portocalele. Razuiti aproximativ o lingurita de coaja (numai daca sint bio) Stoarceti o portocala si jumatate. Amestecati branza mascarpone cu branza de vaci, zaharul, coaja rasa de portocale si sucul:
Finalizare:
Intindeti jumatate din crema pe cele trei bucati de blat. Acoperiti totul cu crema ramasa si dati la frigider pentru minim 2-3 ore.
Finalizati tortul cu un strat de frisca indulcita:
...si decorati dupa plac :)
Reteta-mi spunea sa ornez cu feliute de portocala si boabe de cafea, insa eu am ales, din nou :P, un look simplu si, sper, elegant :P
Am pudrat ( nu prea reusitele aveline :P) cu nes, din loc in loc:
...si-am incercat sa il surprind cat mai frumos, in (zeci de) diferite ipostaze :)))
...asta pana cand degetelele pofticoase ale lui Bogdi mi-au intrerupt reveria, hi,hi...
Nu l-am lasat sa guste decat un mot de frisca, asa ca aveti grija atunci cand il faceti, sa nu-i aveti pe cei mici prin preajma :)))
Lor le puteti oferi niste fursecuri in forma de iepurasi, cu care, daca aveti de gand sa-l preparati de Paste, puteti orna marginile laterale ale tortului ;)
...si daca tot v-am starnit curiozitatea, in mijlocul tortului puteti pune mici bombonele colorate, ce-nchipuiesc oua vopsite...
Sectiune cafenie :P ...foooarte atragatoare :)))
E ca un tort Tiramisu, de fapt...ba poate si mai bun :P
Sa aveti spor in toate si pofta pe masura :))