Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Adica tort cu umplutura de spuma de ciocolata si glazura de crema ganache. Asa-i ca suna naspa? I-am zis tort Marzipanmom pentru ca de pe blogul Marzipan am luat ideea acestei combinatii, as fi luat reteta cu totul dar ma innebunesc unitatile lor de masura: one cup, 1/4 teaspoon – de multe ori stau si buchisesc la ele pana le dau de capat, de data asta n-am avut nici timp nici rabdare, asa ca m-am inspirat din retetele culinareselor noastre brave: pentru spuma mousse de ciocolata am gasit o reteta super la Laura Adamache iar pentru crema ganache, Veronica a fost consultantul de nadejde. Ca o concluzie, mie una mi s-au parut foarte asemanatoare spuma de ciocolata cu crema ganache, ambele au o textura foarte fina si aerata, reteta de ganache e ceva mai simpla dar necesita un timp de asteptare, mousse-ul de ciocolata al Laurei Adamache mi-a adus aminte de reteta mea favorita de inghetata de ciocolata – la vara, mai mult ca sigur ca nu va lipsi din meniu :))))))))). Eu as adaugat si diverse esente cu care mi-as fi dorit sa dau o aroma aparte, eu una in graba am uitat sa pun in mousse o lingura de cognac si, Doamne, ce bine s-ar fi potrivit. Dar a fost reusita si asa.
Ce avem nevoie? La blat: - 8 oua - 8 linguri zahar - 8 linguri faina, o cescuta cafea, esente de care dorim (pentri insiropare) Spuma mousse de ciocolata (reteta Laurei Adamache): - 2 albusuri - 2 galbenusuri - 60 gr zahar - 200 gr ciocolata(de lapte sau amara daca va place) - 50 gr cafea tare - 200 gr frisca - esenta de care dorim: rom, amaretto, o lingura de cognac etc. Crema ganache (reteta Veronicai): -1 tableta (100 gr.) de ciocolata amaruie sau de lapte – de care dorim numai sa fie de calitate (eu am folosit ciocolata Poiana de lapte) -200 ml frisca lichida (eu folosesc de obicei marca Meegle) Ar fi fost bine daca foloseam cantitate dubla, asa mi-ar fi ramas si pentru niste....extravagante ornamentale. Pentru umplutura de tort, chiar trebuie marita de patru ori cantitatea. Si acum sa purcedem la treaba. Pandispan este cel obisnuit pe care-l fac, reteta in amanunt o gasiti aici, este pe principiul 8-8-8 adica 8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri faina: separam ouale; batem bat albusurile, in alt bol batem galbenusurile cu zaharul pana capata o consintenta mai spumoasa si o culoare galbuie, adaugam si faina, omogenizam amestecul. La sfarsit intergram cu grija albusurile cu crema de galbenusuri (cu grija ca sa nu distrugem bulele de aer din spuma de galbenusuri). O punem in tava si o dam la cuptor. E facuta atunci cand testand-o cu o scobitoare, aceasta va iesi din aluat curata. Il punem deoparte sa se raceasca dupa care il feliem pe orizontala in doua sau trei blaturi cum vrem (eu am feliat in trei dar blatul din mijloc a fost asa subtire ca s-a “ratacit” pe undeva prin spuma de ciocolata:))))))))) si-l insiropam cu nitica esenta de rom sau vanilie dizolvata intr-o cafeluta tare. Spuma mousse de ciocolata
Topim ciocolata pe baie de abur sau, ca in cazul meu, o putem topi la cuptorul cu microunde. Se lasa sa se raceasca.
Se bat bine albusurile cu 30 grame de zahar pana devine bat.
Se mixeaza galbenusurile cu alte 30 grame de zahar pana capata o consistenta spumoasa si de o culoarea galbuie. Intre timp, ciocolata s-a racit (speram:))))), amestecam in ea cele 50 grame de cafea tare ca sa devina manevrabila – eu una am pus mai putina cafea, nu de alta dar ciocolata mi s-a parut suficient de manevrabila. Amestecam ciocolata cu crema de galbenusuri si mixam bine. Cu grija (ca sa nu se lase spuma), adaugam si albusurile batute bat, mestecam pana la omogenizare.
Frisca o batem de asemenea bine bine dupa care o amestecam cu compozitia de galbenusuri si ciocolata.
Punem la frigider pana suntem gata s-o folosim (adica dupa ce insiropam blatul).
Asamblam tortul, intinzand spuma de ciocolata intre feliile de blat. Crema ganache Rupem ciocolata bucatele in frisca, punem pe foc si amestecam constiincios cu o lingura de lemn pana se topeste ciocolata in frisca uniform, fara sa ramana bucatele de cicolata netopite.
Se da apoi la rece,la frigider pana a doua zi. Uitati-o cum arata dis de dimineata.O mixam cu nadejde pana obtinem o crema finuta, usoara si (trebuie s-o adaugam) foarte gustoasa. Cu aceasta crema am acoperit blatul, trebuie sa recunosc ca n-ar fi stricat sa fac mai multa, asa - abia mi-a ajuns ca sa acopar tot tortuletul.
Recunosc ca n-am ce stii ce dexteritate la ornat si nici timp sa bibilesc prea mult. Pe margine am presarat ciocolata rasa, am presarat bilute de argint si boabe de struguri negri pe care dupa ce i-am spalat, i-am inmuiat in niste albus de ou si i-am tavalit prin zahar maruntit in mojar - sa nu fie prea fin, are un aspect de promoroaca (idee preluata din Secretele Bucatariei).