Tort Martisor
articol scris de susu blog wwwsimona-susu.blogspot.com
Tort martisor
Ingrediente:
Blat:
6 oua
1 si ½ cana de zahar
2 plicuri de zahar vanilat
1 mana de stafide
Cateva liguri de cognac
Esenta de rom
200 g faina
1 lingurita praf de copt
½ cana ulei
1 plic crema de ciocolata de la dr oetker
3 linguri de cacaoa
1 mana de nuci
Putina coaja de portocala
Crema:
1 plic budinca de ciocolata
500 ml lapte
200 g ciocolata
2 linguri de unt
Frisca:
200 ml frisca lichida
1 plic praf intaritor frisca
Insiropat:
1 ceasca de cafea
Cateva patratele de ciocolata
Esenta de rom
Cognac
Mod de preparare:
Blatul:
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se adauga apoi zaharul si zaharul vanilat treptat si se mixeaza in continuare. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, un praf de sare si coaja de portocala. Se adauga galbenusul la albus, se pune praful de ciocolata, cacaoa cernuta, faina in ploaie, nucile, praful de copt stins cu otet si stafidele hidratate in rom si cognac. Se da la cuptor pentru aproximativ 40 minute. Se face testul cu scobitoarea si se lasa sa se raceasca.
Crema:
Se prepara budinca conform insructiunilor. Peste budinca se adauga ciocolata topita la bain marie si se amesteca pe baie de aburi. Daca este prea moale se mai adauga 1 lingura d efaina. La mine nu a fost cazul. La sfarsit se adauga untul. Se taie blatul in doua, se insiropeaza cu cafea strecurata. Se bate frisca si se pune cu crema peste primul blat insiropat in cercuri concentrice: unul de frisca si unul de crema.Se pune celalalt blat insiropat si se imbraca torul in restul de crema. Se niveleaza un rand de frisca deasupra si se orneaza dupa preferinta. Culoarea roz am obtinut-o din sfecla iar cea galbena am avut-o déjà pregatita.