Tort Lilium
Sursa Tort lilium
articol scris de Lissa blog torturilelissei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Poate va intrebati de ce am pus numele asta la tort,dar dupa cum se stie''Liliana" vine din latinescul ''lilium'' care mai inseamna si crin,nestiind ce nume sa-i dau pentru ca nu l-am facut dupa o reteta anume,m-am gandit sa-l dedic tuturor celor ce poarta numele Liliana si sa-i zic tort''lilium''.
Sa trecem la reteta...tortul are dimensiunea de 24 cm.Am facut doua foi de blat :
2 oua ,4lg apa,4lg zahar ,4 lg faina .
Se procedeaza exact ca la blatul de tort ,am impartit compozitia in doua parti si am copt pe rand doua foi pe fundul formei de tort detasabile.
Pentru baza de tort am folosit reteta de la prajitura delicioasa cu ciocolata cu singura diferenta ca am pus 350g ciocolata ,m-am gandit sa nu se intareasca prea mult.
Pentru montare am pus inelul de la tort pe platou , am pus baza tortului de mai sus si peste compozitia asa moale am pus o foaie de blat (nu se insiropeaza foaia),apoi am taiat jumatati de capsuni peste ea si am pus si pe marginea tortului.
Crema:
3 galbenusuri,150 g zahar,2lg esenta vanilie ,6 lg lapte ,100 g ciocolata alba ,400 ml frisca( vegetala dulce),15 g gelatina hidratata in cateva lg de apa calda.
Galbenusurile impreuna cu zaharul ,vanilia si laptele ,le-am pus pe baie de abur si am amestecat pana s-a legat compozitia ca o smantana ,apoi am pus ciocolata bucatele si am amestecat pana s-a topit,am dat deoparte si am lasat sa se raceasca .
3 galbenusuri,150 g zahar,2lg esenta vanilie ,6 lg lapte ,100 g ciocolata alba ,400 ml frisca( vegetala dulce),15 g gelatina hidratata in cateva lg de apa calda.
Galbenusurile impreuna cu zaharul ,vanilia si laptele ,le-am pus pe baie de abur si am amestecat pana s-a legat compozitia ca o smantana ,apoi am pus ciocolata bucatele si am amestecat pana s-a topit,am dat deoparte si am lasat sa se raceasca .
Frisca am batut-o dar nu foarte tare...sa fie spumoasa dar mai moale ,albusurile le-am batut spuma tare si le-am amestecat cu frisca.
Crema de oua dupa ce s-a racit am amestecat-o usor cu lg de lemn in frisca .
Am luat doua lg din compozitie si am amestecat cu gelatina topita ,apoi cu toata compozitia de crema.
Crema de oua dupa ce s-a racit am amestecat-o usor cu lg de lemn in frisca .
Am luat doua lg din compozitie si am amestecat cu gelatina topita ,apoi cu toata compozitia de crema.
Toata crema am pus-o in cratita peste capsuni ,deasupra am pus a doua foaie de blat si am apasat usor sa se lipeasca si am dat la rece pana s-a intarit ,deasupra am pus o glazura de ciocolata din :
200 g ciocolata ,120 ml frisca ,se topesc impreuna pe abur .
200 g ciocolata ,120 ml frisca ,se topesc impreuna pe abur .
Deasupra am pus primul crin ce l-am facut pe sarmulite si de care nu prea sunt incantata ,dar mai exersez si apoi o sa fac si poze cum se face.
Am si doua observatii:daca se incumeta cineva sa-l faca ,ar fi bine sa fie o foaie de napolitana sau de blat sub baza tortului ,eu am avut suport de sticla si tot s-a lipit putin ,s-a desprins usor bagand paleta(sau cutitul) pe dedesupt cand am taiat felia .
Cand se taie felia trebuie cutitul bagat sub jet de apa ....se taie mai usor si arata mai bine.
Cand se taie felia trebuie cutitul bagat sub jet de apa ....se taie mai usor si arata mai bine.