Tort Ioana
articol scris de miha blog
* Blat:
* 3 oua
* 100 g zahar
* 120 g faina
* 3 linguri Nesquik
* esenta de rom
Mixam ouale cu zaharul si un praf de sare pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare dupa care incorporam treptat faina si Nesquik-ul amestecand de jos in sus.
Compozitia o impartim in 2 si coacem 2 blaturi (subtiri) intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la foc mediu, timp de 10-15 minute.
* Blatul de rulada:
* 4 oua
* 150 g zahar
* 150 g faina
* 3 linguri Nesquik
Mixam ouale cu zaharul si un praf de sare pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare dupa care incorporam treptat faina si cacaoa amestecand de jos in sus.
Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, timp de 10-15 minute.
Blatul copt se rastoarna pe o hartie de copt tapetata cu zahar si se ruleaza cu grija.
* Crema rulada:
* 1 ceasca apa
* 1 cana zahar
* 100 g unt
* 150 g lapte praf
* 50 g nuca de cocos
Se fierbe apa cu zaharul pana se leaga siropul.
Se da deoparte, se adauga untul si se amesteca pana se topeste. Se adauga apoi laptele praf si nuca de cocos.
Crema rezultata se intinde in strat uniform peste blatul racit, se ruleaza din nou si se da la rece pentru cateva ore.
* Crema de ciocolata amaruie:
* 200 g ciocolata amaruie
* 350 ml frisca lichida
Ciocolata rupta bucatele o punem la topit impreuna cu 200 ml frisca. Aducem la punctul de fierbere, apoi dam deoparte si amestecam pana se topeste ciocolata. Lasam la racit.Cand incepe sa se intareasca adaugam restul de frisca batuta si mixam pana obtinem o crema pufoasa.
* Crema de ciocolata alba
* 150 g ciocolata alba
* 300 ml frisca lichida
* 5 g gelatina
Gelatina o punem la inmuiat in 2 linguri de apa rece.
Ciocolata rupta bucatele o punem la topit impreuna cu 200 ml frisca. Aducem la punctul de fierbere, apoi dam deoparte si amestecam pana se topeste ciocolata. Lasam la racit. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina hidratata si amestecam pana la dizolvarea completa a acesteia.
Restul de frisca il batem bine, apoi turnam peste amestecul cu gelatina complet racit.
Frisca cu gelatina o incorporam in amestecul cu ciocolata. Dam la frigider pana incepe sa se intareasca.
* Crema de fragi:
* 100 ml lichior de fragi
* 50 g ciocolata
* 150 ml frisca lichida
* 5 g gelatina
Gelatina o punem la inmuiat in 2 linguri de apa rece.
Ciocolata rupta bucatele o punem la topit impreuna cu jumatate din cantitatea de frisca. Lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina hidratata si amestecam pana la dizolvare. Restul de frisca il batem bine, apoi turnam peste amestecul cu gelatina complet racit. La sfarsit incorporam si lichiorul de fragi.
* Sirop:
* 50 ml apa
* 50 g zahar
* 3-4 linguri lichior de ciocolata
In tava in care am copt cele 2 blaturi vom asambla tortul.
Rulada o taiem felii, potrivit de groase.
Punem unul din blaturi, il stropim cu putin sirop, iar de jur imprejur vom tapeta tava cu feliile de rulada.
Punem crema de ciocolata amaruie in strat cat mai uniform.
Cu portionatorul de inghetata vom forma bilute din crema de fragi pe care le vom pozitiona pe mijlocul tortului in forma de floare.
De jur imprejur punem si crema de ciocolata alba.
Acoperim cu cel de-al doilea blat, de asemenea insiropat cu putin sirop si dam la frigider pentru cateva ore. Eu l-am lasat peste noapte.
Se rastoarna pe platou
si se decoreaza cu frisca din belsug si bilute de ciocolata.
Voi reveni cu sectiunea...:)