Tort-inghetata Cu Matcha Si Capsuni
articol scris de sagycris blog cristina-k.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
(forma detasabila de 21cm)
blat cu matcha
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri faina
2 lingurite matcha
sirop pt. insiropat blatul
crema de vanilie
2 oua
500ml lapte
1 lingura amidon
1 pastaie vanilie
50g zahar
10g (2 pliculete) agar-agar granule (gen gelatina)
200ml frisca lichida
1 lingura zahar pudra
crema capsuni
1/2 crema de vanilie
8~10 capsuni confiate - puse la inmuiat in aprox. 50 ml apa fierbinte
glazura de capsuni
1 cutie de capsuni
1 lingura zahar
1/2 plic agar-agar (aprox. 2.5g)
100ml apa
decor
200ml frisca lichida
1 lingura zahar pudra
Blatul
Se cerne faina impreuna de matcha. Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc potrivit (180°C).
Se mixeaza bine ouale cu zaharul, se adauga faina si se amesteca usor. Se toarna totul in forma tapetata si se coace 15~20 min. - se incearca cu scobitoarea daca este gata ;) Se lasa sa se raceasca pe un gratar. (blatul se lasa in forma)
Dupa ce s-a racit complet, se insiropeaza bine.
Crema de vanilie
Ouale se pun in blender impreuna cu 1/2 din cantitatea de lapte si amidonul.
Restul de lapte se pune pe foc impreuna cu agar-ul, zaharul si pastaia de vanilie taiata in doua si se tine pe foc mic-potrivit, amestecand, pana da in 2~3 clocote.
In alt vas se pune amestecul de lapte, oua si amidon si se tine pe foc mic-potrivit, amestecand, pana incepe sa se lege ca un sos. Peste acesta se adauga compozitia cu agar, se omogenizeaza, si se mai tine pe foc amestecand inca vreo 2 min.
Se scoate pastaie de vanilie si se trece crema printr-o sita nu foarte deasa. Vasul cu crema se pun in alt vas cu gheata; se amesteca crema usor (cu telul para) pana cand se raceste bine.
Frisca se spumeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga in 3 reprize peste crema, amestecand usor cu telul para.
Jumatate din acesta crema se toarna peste blat, se niveleaza si se da la congelator.
Crema de capsuni
Capsunile confiate, inmuiate, se pun in blender, impreuna cu apa in care au stat si se fac piure. Acesta se adauga la restul de crema de vanilie si se amesteca usor.
Crema rezultata se toarna peste cealalta (de vanilie) si se da din nou totul la congelator pentru cel putin 2 ore.
Glazura de capsuni
Capsunile se taie in doua sau in patru, depinde de cat sunt de mari - ale mele au fost mici asa ca le-am dat doar in doua ;) Se presara zaharul peste ele si se lasa asa pana lasa putina zeama. Se adauga apoi agar-ul si apa; se pune totul pe foc si de cand incepe sa fiarba se tine aprox. 3 min. amestecand usor. Se inchide focul, se lasa sa se racoreasca putin (dar nu mai mult de 3 min. fiindca o sa se intareasca agar-ul) apoi se toarna peste crema de capsuni si se niveleaza. Se da din nou la congelator pentru inca vreo 2 ore.
Decor
Frisca se spumeaza impreuna cu zaharul pudra.
Se scoate tortul din forma si se oneaza cu frisca.
Tortul se taie cu un cutit inmuiat in apa fierbinte si sters de fiecare data ;)