Tort Franco
articol scris de dora-s-sweettreasure blog dora-s-sweettreasures.blogspot.com
De curand a fost ziua lui zio Franco…adica sotul matusii Rosalba…cum puteam sa las sa treaca o asemenea aniversare fara a pregati un tort?...si mai ales pt zio Franco….care asa cum zia Rosalba imi este ca o mama…el imi tine loc de tata…
Daca interiorul l-am gandit destul de repede...exteriorul adica decoratul nu reuseam sa mi-l imaginez absolut deloc…lipsa de inspiratie domnule nu alta!...ziceam:”un tort pt un barbat nu-l pot orna tot cu flori si brizbrizuri feminine…trebuie sa gasesc altceva!”…ce-am gasit?...veti vedea…
Asa deci…sa incepem
Mod preparare:
Am mixat bine untul cu zaharul
Am adaugat cate un ou amestecand bine dupa fiecare
In aceasta compozitie am inceput sa incorporez faina amestecata cu toate mirodeniile,
praful de copt si praful de sare
Am adaugat laptele putin cate putin
Si apoi otetul
Ciresele le-am taiat in doua si le-am dat prin faina
Le-am amestecat apoi in compozitie pe care am pus-o in tava tapetata cu hartie de copt
Am mai pus restul de cirese si deasupra
Si-am copt blatul la cuptor la 180°C pana la proba scobitorii
Din blatul dreptunghiular din tava am decupat 2 blaturi
Si-am imbracat peretii unei forme de tort
Apoi am pregatit blatul 2
BLAT II
Ingrediente
120 g unt
130 g caramelle marshmallows
150 g ciocolata amaruie sau cu lapte
70 g migdale macinate
90 g orez espandat
Am pus caramelele marsmallows pe foc moderat impreuna cu untul pana s-au topit
Am adaugat ciocolata facuta bucatele, migdalele si orezul expandat(eu am pus barette de orez cu ciocolata ca astea le aveam prin casa)
Amestecul l-am intins intr-o tava cu hartie de copt in forma de dreptunghi si l-am lasat la racit
Cand s-a racit l-am taiat in doua pe lung
Si una din fasii am pus-o in forma de tort in felul urmator
In mijloc am pus o margheritina
Intre timp am pregatit o crema de gris
CREMA DE GRIS
Ingrediente
500ml lapte
75g zahar
zeama de la o lamaie
50g gris
Am pus pe foc laptele cu zaharul si zeama de lamaie
Am lasat sa fiarba 5min in clocote apoi am adaugat grisul in ploaie si am mai fiert 5minute amestecand ca sa nu aiba cocoloase sau sa se prinda de fund…
Am batut-o fierbinte crema vreo 20minute pana a crescut ca o spuma
Apoi am adaugat in ea coaja de portocala confiata
Am trecut la asamblarea tortului
Primul cerc exterior ramas liber l-am umplut cu mousse de cioco
Iar in cercul din interior am altenat margheritina
Crema de gris
Margheritina
Crema de gris
Am incheiat cu o margheritina asezata cu fundul in sus
Am asezat capacul de blat deasupra
Si-am lasat la rece peste noapte
A doua zi l-am ornat...simplu ….cu ciocolata…
Reteta recomandata de Dora-s-SweetTreasures.blogspot.com