Tort Framboisier
Sursa Tort Framboisier
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Reiau o reteta mai veche (fraisier), cu o poza si mai veche. :)
Un desert foarte aromat si fin, musai de facut acum cand capsunile/zmeura sunt in sezon.
Blat (genoise)
* 150 ml zahar
* 4 oua la temperatura camerei
* 5 ml (1 lingurita) esenta de vanilie
* 125 g faina
* 45 ml (3 linguri) unt nesarat, topit si caldut
- se sparg ouale intr-un bol, se adauga zaharul si esenta de vanilie si se freaca aprox 8 minute pana ce ouale isi tripleaza volumul
- se adauga untul usurel
- apoi se incorporeaza faina
* am pus si-un strop de praf de copt (1/2 lingurita)
- se coace la foc potrivit (216C-350F) cca 20 de minute, intr-o tava 20x20cm
- se incerca miezul cu o scobitoare si daca iese nelipicioasa putem scoate blatul din cuptor
- se lasa la racit
* pt prajitura de azi, am pus doar 3 oua si am ajustat toate ingredientele la 3/4 din original, insa nu e obligatoriu.
Crema
* 2 oua
* 125 ml zahar
* 45 ml (3 linguri) apa
* 30 ml (2 linguri) miere
* 250g unt moale
* 112 g ciocolata alba, topita si racita
- ouale se bat putin si se pun deoparte
- apa, zaharul si mierea se pun intr-o craticioara pe foc pana ce lichidul ajunge la temperatura de 117C, cam 2-3 minute dupa ce a inceput sa clocoteasca
- revenim sa batem ouale adaugand intr-un firicel foarte subtire siropul de mai sus, batem crema pana se raceste (cam 10 minute)
- adaugam bucatelele de unt una cate una, amestecand cu mixerul (sau malaxorul) pana se incorporeaza frumos apoi adaugam si ciocolata racita (atentie cand topiti ciocolata alba, cate 10 secunde per etapa, la cuptorul cu microunde) insa lichida si amestecam pana obtinem o crema onctuoasa
- am vazut si varianta in care frunctele zdrobite se amesteca in crema si desi gustul e la fel, se pierde aspectul care a consacrat aceste desert.
Optional se poate face un sirop pt blat
* 125 ml lichior de ciocolata alba (Godiva, de ex- versiune pt adulti)
* 30 ml (2 linguri) zahar
Pt cuvertura din martipan
* 200 g pasta de migdale, martipan
* colorant alimentar rosu 2-3 picaturi
- se framanta ca o plastilina pana obtinem o culoare compacta
- se intinde cu sucitorul, intr-un patrat de dimensiunea tortului, lucrand pe o suprafata pudrata cu zahar pudra pt a nu se lipi
- am sters partea care va sta deasupra cu un servet de hartie putin umezit
Martipan de casa
Din 150-200g migdale pudra, 100-125-150g zahar pudra (nu este o reteta pretentioasa), o lingura de ulei de migdale, cateva picaturi de esenta de migdale si cateva linguri de apa (pana se obtine consistenta plastilinei), se obtine un martipan perfect. Eu am mixat totul in robotul de bucatarie, am adaugat si colorantul rosu si dupa 30 de minute de stat la frigider, in folie de plastic, foaia era numai buna de intins pe masa pudrata cu zahar pudra.
Prajitura se monteaza ca imagine
Se lasa la rece o ora, apoi se taie in forma dorita.
Dragalasa este?