contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Floare

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Acest tort il ofer tuturor florilor, dar mai ales persoanei pentru care a fost facut, floarea din viata mea, jumatatea si iubirea mea!!  De aici si numele tortului :) 
La Multi Ani, iubitul meu!

Ingrediente:
Blat:
4 oua
250 g zahar
250 g faina
1 plic praf de copt
50ml apa
50ml ulei
1 esenta vanilie
1 mana nuca tocata
Sirop:
3 linguri zahar
100 ml apa
1 esenta rom
Crema vanilie:
2 linguri pline cu faina
200 ml lapte
1 ou intreg
150 g zahar
4 plicuri zahar vanilat
1 praf sare
200 g unt
150 g margarina Rama
Crema ganache:
300 g ciocolata cu lapte
500 ml frisca lichida
Glazura:
150 g zahar
1 pumn mare de nuca

Mai intai am pregatit crema ganache, punand ciocolata la topit pe baie de aburi. Am adaugat frisca si am amestecat cu o lingura pana s-a topit ciocolata, fara a lasa sa fiarba compozitia. Am lasat crema sa se raceasca, apoi am lasat-o la frigider pana a doua zi.
A doua zi, inainte de a o folosi la ornarea tortului, am batut crema cu mixerul, la viteza mica, pana a devenit "pufoasa", cca 15-20 minute.

Glazura de nuca si zahar am facut-o astfel: am pus zaharul intr-o craticioara pe foc, iar cand s-a topit bine am adaugat nucile pisate mare (eu am pus nucile intregi intr-o punga, apoi am dat cu sucitorul pentru a le pisa). 
Amestecul l-am pus intr-o farfurie udata, ptr a nu se lipi. Cand s-a racit am dezlipit bucatile de nuca caramelizata, si le-am pisat intr-un mojar.
Pentru blat: am pus apa si zaharul la fiert, obtinand un sirop. Am separate ouale, albusurile le-am batut spuma, iar apoi am adaugat siropul de apa cu zahar. Am freacat galbenusurile cu uleiul, apoi le-am adaugat compozitiei de albus cu sirop. La compozitia formata am adaugat vanilia, praful de copt stins cu o lingura de otet, faina in ploaie si la final nuca tocata (eu am avut un amestec achizitionat din Germania, de nuca, scortisoara si zahar).
Am turnat compozitia intr-o forma de tort cu pereti detasabili, cu diametru de 22,5 cm, si am dat la cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 45 de minute. 
Cand blatul a fost gata, l-am scos din forma si l-am lasat sa se raceasca.
Pentru crema de vanilie am batut putin oul cu praful de sare, am adaugat zaharul, zaharul vanilat, faina in ploaie si laptele, amestecand bine. Am pus apoi la fiert la bain-marie pana s-a ingroasat bine, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Am lasat sa se raceasca. Am freacat untul moale (la temperatura camerei) si am adaugat, treptat, cate o lingura de crema in unt amestecand bine-bine.
Pentru a insiropa blatul am pregatit un sirop astfel: am pus la caramelizat zaharul, peste care am adaugat apa si esenta de rom. Am lasat putin sa fiarba, apoi l-am lasat sa se raceasca putin, inainte de a insiropa blatul.
Tortul racit l-am taiat in 3 felii relativ egale.
 Apoi am trecut la ansamblarea tortului: am pus primul blat, pe care l-am insiropat. Am adaugat 1/2 din crema ganache, peste care am presarat glazura de nuca pisata. Am pus al doilea blat insiropat, iar deasupra crema de vanilie, urmand al treilea blat insiropat putin, peste care am adaugat restul de crema ganache cu care am imbracat tot tortul. Am nivelat cu un cutit, am imbracat laterala tortului cu nuca caramelizata si pisata.
Am ornat cu diverse figuri facute din zahar ars, iar pentru ca am avut niste capsuni imense, m-am gandit sa pun si o pata de culoare :)
Cu drag va ofer cate o portie!
La Multi Ani tuturor care poarta nume de floare!
Voi reveni cu sectiune mai pe seara!