Tort "fiert"
articol scris de Xandrinne blog de-alebubulinei.blogspot.com
Buna seara tuturor! Am disparut din peisaj, am experimentat o saptamana mai ciudata...
Revin cu o reteta, o am de la maica-mea; un tortulet foarte usor de facut, pe care il pregateam des intr-o vreme...
Iata si o sectiune, facuta in viteza, nu am vrut sa ma las asteptata prea mult :)
Iata de ce este nevoie pentru aceasta reteta:
8 oua,
450 g zahar (eu am mai "taiat" din cantitate),
2 pliculete de gelatina,
4 linguri faina,
1/2 l lapte,
fructe (portocale, banane, sau fructe din compot... ce doriti si ce aveti la indemana, stafide...),
arome.
Eu am folosit doar 6 oua, recalculand ingredientele (pentru a pastra proportiile); deh, gainile noastre erau in greva :)
Galbenusurile le-am frecat bine (am folosit mixerul) cu 300 g zahar, dupa care am adaugat gelatina (inmuiata in prealabil in apa rece, cca 100 ml), faina si laptele, pe care l-am turnat treptat.
Amestecul obtinut l-am pus la fiert; am amestecat continuu, pana a inceput sa se ingroase compozitia, fara insa a o da in clocot.
Am uitat sa va zic, eu am captusit cu folie alimentara un vas Jena si am aruncat inauntru niste felii de portocala si cateva visine...
In compozitia fiarta, dupa ce s-a racorit am incorporat albusurile, batute spuma cu 150 g zahar, pe baie de abur. Am amestecat usor.
Crema aceasta am impartit-o in doua; o parte a ramas alba, in ea puteti pune vanilie, fructe taiate bucati... Am turnat aceasta compozitie alba in vas, peste feliile de portocala.
Cealalta parte am colorat-o cu putina cacao. Puteti pune esenta de rom si stafide.
Am turnat amestecul peste compozitia alba.
Cam asa arata...
Am dat la rece (minim 3 ore...).
Cand a fost gata l-am rasturnat pe un platou, si, in criza de inspiratie, l-am ornat cu flori de cires. Proaspete.
Ha-ha, va dati seama de cand asteapta sa fie postata aceasta reteta...
Puteti imbraca tortul in frisca.