Tort Etajat Cu Zmeura Si Mascarpone
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
jurat ca a venit primavara iar vara e la un ghiocel distanta, dorul tot nu mi-a trecut. :)
Asadar, in amintirea verii va aduc acest tortulet facut de ziua fiicei mele. Fata de anul trecut pretentiile s-au mai elevat. :)) A fost im toane bune si si-a dorit un tort etajat alb si simplu. :)
Acestea fiind spuse, va las reteta si ma duc la somn ca-s tare obosita de la alergatura de azi. :)
Blat 1:
- 7 oua medii (de la gaini de tara)
- 180 g zahar
- 130 g faina de grau
- 35g cacao
- 5g praf de copt (optional)
- 30 ml ulei
- un praf sare
- 4 oua medii (de tara)
- 110 g zahar
- 80 g faina de grau
- 20 g cacao
- 1 lg ulei
- un praf sare
- 500 g zmeura
- 250 g zahar
- 500 g smantana lichida (30%grasime, Pilos)
- 250g gem zmeura
- 10 g gelatina granule (Dr. Oetker)
- 400 g smantana lichida (30%grasime, Pilos)
- 170g gem zmeura
- 10 g gelatina granule (Dr. Oetker)
- 750 g mascarpone
- 700 g smantana lichida (30%grasime, Pilos)
- 80 g zahar
Pt insiropat:
- 100 ml sirop concentrat de zmeura + 100 ml apa plata
Cum procedezi:
Blat 1:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul si mixeaza un minut.
4. Separat mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul (120 g) si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
6. Amesteca faina cu cacaoa si praful de copt, si cerne mix-ul in compozitie. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos. Ai grija sa nu se formeze cocoloase.
7. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.
Procedezi aproape la fel si pentru blatul 2, diferentele fiind gramajul cu care mixezi albusurile (55 g zahar) si galbenusurile (55g), lipsa uleiului si a prafului de copt din ingrediente si dimensiunea tavii folosite - 17 cm. Nu uita sa tapetezi tava cu hartie de copt.
Gem de zmeura:
Pune zmeura impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu, invarte din cand in cand si lasa pe foc potrivit pana cand lichidul format se ingroasa. Cand s-a ingrosat suficient opreste focul si lasa gemul la racit (grabeste procesul punand cratita intr-o alta cratita in care ai pus apa rece).
ATENTIE!! Aceste creme le pregatesti in momentul in care montezi tortul.
Crema blat 1:
1. Hidratezi gelatina in 100 g smantana lichida 10 min si o dizolvi pe baie de aburi.
2. Mixezi restul de smantana lichida rece (400 g) pana cand creste in volum si devine pufoasa.
3. Inglobezi gelatina dizolvata si gemul de zmeura in frisca cu ajutorul mixerului.
2. Mixezi restul de smantana lichida rece (400 g) pana cand creste in volum si devine pufoasa.
3. Inglobezi gelatina dizolvata si gemul de zmeura in frisca cu ajutorul mixerului.
Asamblare si crema de mascarpone:
1. Pune o felie de blat pe un platou, intr-un inel pentru torturi o insiropezi, pui 1/2 din crema pt blat 1, a doua felie + insiropat + restul de crema pt blat 1, ultima felie + insiropat. Bagi tortul in frigider minimum 4 ore.
2. Separat montezi blatul mai mic respectand aceeiasi pasi ca la primul blat.
3. Prepari crema de masacarpone mixand smantana lichida rece cu zaharul pana cand capata volum si devine aerata. Incorporezi apoi mascarponele cu ajutorul mixerului in frisca.
4. Pui 2-3 linguri de crema de mascarpone deasupra blatului mai mare, pui apoi blatul mic deasupra si le imbraci crema de mascarpone . Introduci in frigider pentru cateva ore (minumum 4 ore).
Il ornezi dupa preferinta(eu am folosit flori de trandafir de curte bine spalate si curatate).
4. Pui 2-3 linguri de crema de mascarpone deasupra blatului mai mare, pui apoi blatul mic deasupra si le imbraci crema de mascarpone . Introduci in frigider pentru cateva ore (minumum 4 ore).
Il ornezi dupa preferinta(eu am folosit flori de trandafir de curte bine spalate si curatate).
Nota: Daca folosesti flori comestibile ai grija sa nu fie stropite cu pesticide.