Tort Eszterházy
Sursa Tort Eszterházy
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Blaturile
8 albusuri (folositi oua mari)+ 200g pudra de migdale + 170 g zahar
- daca faceti pudra din fulgi de migdale le puteti rumeni putin inainte (intr-o tigaie teflonata, amestecand mereu pt ca se ard repede) apoi le lasati sa se raceasca si le macinati
- din hartie de pergament, taiati 7 patrate cu latura de 30cm si desenati pe fiecare cercuri cu diametrul de 23cm
- am intors partea desenata cu fata in jos
- se intind cele 7 foi pe masa in bucatarie pt ca se intinde aluatul pt blat pe toate 7
- foile se ung bine cu unt altfel nu se desprinde blatul frumos
- se incalzeste cuptorul la 375F.
- se bat albusurile cu zaharul intr-o spuma foarte tare
- incetinel si cu miscari verticale adaugati pudra de migdale
- se intinde compozitia pe toate cele 7 foi de hartie (asta e cea mai dificila parte pt ca nu se intind foarte frumos mai ales ultimele... asa c-am intins cu o lingura din inox prin miscari circulare, desenand cercuri mici)
- deci nu intindeti o foaie o coaceti, apoi alta samd, pregatiti toate foile deodata si-apoi de copt le coaceti pe rand
- se coc aproximativ 7 minute sau pana se rumenesc putin
- NU le puneti una peste alta :)
Nota: diametrul cercurilor mele a fost de 26cm si mi le-as fi dorit mai mici, cu 3cm mai putin e perfect.
Taina: genul acesta de blat se ia destul de greu de pe hartia pe care au fost coapte. Un truc foarte fain este sa puneti o lingura rasa de apa sub foaie, sa asteptati cateva secunde sa se abureasca foaia si blatul se va dezlipi miraculos de usor. Nu asteptati sa se inmoaie hartia, trebuie doar aburita. :)
Crema
8 gabenusuri+ 2 plicuri de zahar vanilat + 150g zahar pudra+ 50g faina + 250ml lapte+ 250g unt
- se bate untul spuma
- galbenusurile, vanilia si zaharul se amesteca bine, apoi se adauga incet faina
- laptele se da intr-un clocot apoi se toarna in el compozitia cu galbenusuri, amestecand incontinuu cu o lingura de lemn
- puneti din nou craticioara pe foc mediu-mic si amestecati pana incepe sa se ingroase (ideal e in bain-marie sa nu se prinda)
- trageti de pe foc si amestecati bine cu un mixer (o vrem cat se poate de fina)
- se acopera cu folie de plastic si se lasa la racit (folia se pune direct pe crema, nu va temeti, nu se topeste)
- cand s-a racit complet se amesteca untul cu crema si ne pregatim sa asamblam tortul
Nu iese multa crema si ca atare atentie cum o impartiti pt ca trebuie uns inclusiv ultimul blat.
Glazura alba
1 albus, 200g zahar pudra+ 1 lingura zeama de lamaie
- zaharul se adauga la albus putin cate putin si se amesteca pana obtineti o masa oarecum vartoasa
- se adauga lamaia
- ne dorim o glazura nici prea curgatoare nici prea vartoasa, ci numai buna de intins
- se intinde uniform pe tort
Plasa din ciocolata
50 ciocolata topita neagra topita in bain marie
- ciocolata se pune intr-o punguta mica (de genul celor folosite pt congelarea diverselor)
- se taie punguta la colt, o taietura mica-mica
- se deseneaza cercuri din ciocolata (se vede in montajul foto)
- cu o scobitoare trasati delicat linii pornind din centru spre margine si intorcandu-va din margine in centru..iar centru-margine, iar margine-centru ... si tot asa pana ati dat roata tortului
Marginile se imbraca in migdale/nuci macinate. Eu am folosit nuci pecans.
Se da la frigider peste noapte.
Desi migalos si total neindicat de facut intr-o zi aglomerata (cum am facut eu) merita efortul din plin. Este extrem de bun! :)