Tort Epi Si Blas
articol scris de sandytza blog al3xandra-miches.blogspot.com
Blat mare
- 150 gr unt
- 200gr zahar
- 6 oua
- 150 gr ciocolata
- 2 lingurite extract de vanilie
- 120 gr faina
- 60 gr amidon
- 1 lingurita praf de copt
Ciocolata se pune intr-un bol si se baga in cuptorul cu microunde timp de un minut la putere maxima . Se scoate , se amesteca, iar daca ciocolata nu s-a topit se mai baga cateva secunde pana cand ciocolata s-a topit de tot. Atentie sa nu fiarba.
Albusurile se separa de galbenusuri se bat bat spuma impreuna cu zaharul.
Galbenusurile se freaca spuma impreuna cu untul, extractul de vanilie si praful de copt.
Cand ciocolata s-a topit se toarna peste galbenusuri si se amesteca bine. Se adauga faina, alunele caramelizate si amidonul iar in final se adauga albusurile batute spuma.Se toarna totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptor la 180 grade timp de 45 minute. Probati cu un betisor sau cu scobitoarea iar daca aceasta iese curata blatul e copt. Timpul de coacere difera in functie de marimea tavii.
Crema ganache pentru amadoua torturile
- 700 gr ciocolata
- 700 ml frisca lichida
Ciocolata se rupe in bucati si se pune intr-un bol impreuna cu frisca. Se topeste pe bain marie sau in microunde . Daca o topiti in microunde incepeti cu un minut , o scoateti , amestecati si apoi o mai puneti cateva secunde daca e nevoie. Nu are voie sa fiarba.
Cand ciocolata s-a topit de tot, se lasa sa se raceasca apoi se bate cu mixerul pana devine cremoasa si isi schimba culoarea.
- o cana zahar
- 400 ml apa
- 70 ml lichior Malibu
Se topeste zaharul pe foc pana se face lichid. Se adauga apa si lichiorul si se lasa sa fiarba pana cand se topeste iar zaharul. In tot acest timp de fierbere tot alcoolul se va evapora si va ramane doar gustul de lichior.
- 100 gr unt
- 150 gr zahar
- 4 oua
- 100 gr ciocolata
- esenta de vanilie
- 80 gr faina
- 45 gr amidon
- 1 plic praf de copt
Pentru martipan avem nevoie de:
- 1,200 kg martipan
- 1,200 kg fondant
In aceste cantitati sunt incluse si decoratiile.
Pentru martipan:
- 600 gr faina de migdale
- 600 gr zahar pudra
- 3 albusuri de ou
Se amesteca faina cu zaharul apoi se adauga albusurile. Se framanata pana devine o pasta omogena.
Reteta de fondant (pasta de zahar) o gasiti aici .
Pentru a obtine martipanul pentru acoperit tortul si pentru a modela ornamente este nevoie doar de a amesteca martipanul cu pasta de zahar in catitati egale pana se omogenizeaza ,apo se coloreaza dupa dorinta.