Tort Egiptean
Sursa Tort Egiptean
articol scris de alexa blog bunatati-delicatese.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru o foaie
- 2 albusuri
- 2 linguri de zahar
- 1/2 lingura de faina
- 40 g alune/nuci macinate
- 6 galbenusuri
- 6linguri de zahar
- 340 ml lapte
- 2 linguri amidon/faina
- 170 g unt nesarat
- esenta de vanilie
- 200 ml frisca
- 150 g zahar
- 120 g alune/nuci zdrobite bucati mai mari
Dupa ce foile s-au copt ne apucam de crema.
Se amesteca intr-o craticioara cele 6 galbenusuri ramase de la foi cu amidon, zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca. Untul se mixeaza intr-un castron doar cat sa se “dezmorteasca” si adaugam putin cate putin din compozitia de crema racita. Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema este gata.
Pentru a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime sau pe hartie de copt. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim ( punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).
Frisca se bate tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de alune/nuca zdrobit si el.
Asamblam tortul punand prima foaie, 1/3 din crema de vanilie,1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.
Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca. Taiem cu un cutit bine ascutit.