Tort Egiptean
Sursa Tort egiptean
articol scris de Oana blog ebunatati.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Trebuie sa recunosc ca e un dulce foarte dulce, care nu seamana cu nimic din ce am facut pana acum. Desi suntem impatimiti dupa ciocolata, acest tort a avut un mare succes. Nu stiu daca de vina a fost blatul de pricomigdale, combinatia de caramel cu frisca sau crema vanilata.
Primul tort nu a supravietuit pana la sedinta foto, asa ca va prezint vedeta nr 2, ornata pe fuga, cu doua maini stangi! "Cand e gata tortul?" "Imi tai si mie o felie?"
Multumesc Amaliei, care mi-a facut o pofta nebuna de tort egiptean!
Il puteti degusta imediat si atunci va veti bucura de caramelul crocant. Lasat la rece pana a doua zi caramelul se va dizolva in frisca si tortul va avea o textura mai cremoasa. In orice varianta este pur si simplu de-li-cios!
Il puteti degusta imediat si atunci va veti bucura de caramelul crocant. Lasat la rece pana a doua zi caramelul se va dizolva in frisca si tortul va avea o textura mai cremoasa. In orice varianta este pur si simplu de-li-cios!
Ingrediente :
Foile ( se fac 3 foi)
Pentru o foaie
- 2 albusuri
- 2 linguri de zahar
- 1/2 lingura de faina
- 40 g nuci macinate
Crema 1:
- 6 galbenusuri
- 6 linguri de zahar
- 340 ml lapte
- 2 amidon ( se poate inlocui cu faina dar recomand totusi amidon)
- 170 g unt
- esenta de vanilie - am folosit din cea preparata in casa
Crema 2:
- 200 ml frisca naturala ( din lapte) nebatuta
- 150 g zahar
- 120 g nuci zdrobite bucati mai mari
Tort egiptean - Bunatati de la Oana |
Desi lista de ingrediente pare luuuunga, este complet accesibila, in general am in casa cam toate ingredientele, spre deosebire de dulciurile ciocolatoase pentru care trebuie sa ascund foarte bine ciocolata...
Reteta implica 3 foi dar eu am procedat putin altfel. Aveam timpul limitat ( trebuia sa termin pana se trezea nazdravanul meu mic) asa ca am facut o singura foaie, mare cat tava de copt prajituri. Trebuie sa recunosc ca mi-a venit mult mai usor asa, nu a mai trebuit sa separ si cremele in 3 parti egale :)
Haideti sa va explic pas cu pas :
Blatul : pentru ca am facut un singur blat, am folosit 6 albusuri, 6 linguri de zahar, 1 1/2 linguri faina si 120 g nuca macinata. Se bate albusul spuma, se adauga zaharul si se bate in continuare pana cand acesta se intareste ca pentru bezele. Se adauga nuca macinata amestecata cu faina si se omogenizeaza amestecand usor, pe verticala, astfel incat compozitia finala sa fie cat mai aerata.
Tort egiptean - Bunatati de la Oana |
Tort egiptean - Bunatati de la Oana |
Tort egiptean - Bunatati de la Oana |
Daca doriti sa faceti 3 foi, atunci folositi o forma de 24 cm si trasati cercuri pe hartia de copt, astfel incat sa va fie cat mai usor cand intindeti foaia de blat. ( pentru exemplificare am pus poze de la primul meu tort egiptean).
Blatul se coace la cuptor, la foc mediu, circa 20-25 minute sau pana cand s-a rumenit frumos.
In timp ce blatul este la cuptor, se prepara crema cu ou. Este in fapt o budinca cu vanilie, poate fi preparata si separat pentru copii. Intr-un vas se pun laptele, galbenusul, zaharul si amidonul si se bat bine pana la omogenizare. Se pun la fiert amestecand mereu pana cand crema se ingroasa. Insist sa se amestece des, mai ales cand se ingroasa deoarece are tendinta sa se prinda de fundul oalei si atunci veti obtine o crema afumata.
Tort egiptean - Bunatati de la Oana |
Tort egiptean - Bunatati de la Oana |
Tort egiptean - Bunatati de la Oana |
Se lasa la racit. Separat se bate putin untul, sa devina pufos. Se adauga esenta de vanilie ( eu am pus cam o lingura ) si se bate pana la omogenizare. Se adauga, lingura cu lingura, crema de ou racita amestecand cu mixerul. Se baga la frigider unde se va intari fiind mai usor de utilizat la asamblarea tortului.
Tort egiptean - Bunatati de la Oana |
Tort egiptean - Bunatati de la Oana |
Tort egiptean - Bunatati de la Oana |
Crema de frisca este foarte usor de facut : se topeste zaharul cu grija sa nu se arda. Se toarna pe o hartie de copt, nu conteaza sub ce forma, si se lasa sa se raceasca / intareasca. Se rupe bucatele si apoi se intr-duce itnr-o punga mai groasa. Acum e momentul sa va descarcati orice urma de nervi sau de suparare, batand bine cu facaletul / sucitorul punga cu caramel, pana cand acesta ajunge faramite.
Cam acelasi lucru l-am facut si cu nucile, desi merg la fel de bine tocate mai mare. Dar nu puteam sa nu profit de ocazie, bestia din mine tinea mortis sa faca una cu pamantul bietul miez de nuca :)
In final, se amesteca frisca cu zaharul caramelizat si nuca.
Acum e timpul sa asamblam tortul. Daca ati facut 3 blaturi atunci impartiti cremele in 3 si asamblati tortul in urmatoarea ordine ( de jos in sus) : blat, crema ou, crema frisca iar blat si tot asa, ultima fiind crema de frisca.
In cazul meu am procedat asa : am masurat blatul si l-am impartit in 3, crestand pe laterale punctele de taiere. Am intins crema de ou, apoi cea de risca si abia apoi am taiat. Am suprapus si gata! La frigider cu tortul!
Tort egiptean - Bunatati de la Oana |
Tort egiptean - Bunatati de la Oana |
Tort egiptean - Bunatati de la Oana |
Teoretic tortul nu necesita ornare dar mai aveam un rest de frisca pe care l-am folosit pentru ornat. In fine, ornat e prea mult spus, talentul meu artistic s-a dovedit a avea doua maini stangi. Peste frisca am presarat coaja de lamaie proaspat rasa si cateva flori de portocale. Mi s-au parut excelente pentru ornat si chiar s-au potrivit ca gust cu restul tortului!
V-ati plictisit de citit? Atunci va invit la o scurta degustare, vizuala :