Tort Egiptean
articol scris de victorpartan blog hapleablog.wordpress.com
Răsfoind site-urile culinare, mi-a făcut cu ochiul o rețetă de tort egiptean, pe care vi-o împărtășesc.
Ce îţi trebuie (poza 1):
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr pudră
- 3 ½ linguri de făină
- 250 gr de nuci măcinate
- 200 gr de unt
- esență de vanilie
- 350 ml de lapte
- 200 ml de frișcă
- 200 gr de zahăr tos
Plan de lucru:
- se fac foile, rând pe rând. Pentru o foaie, batem două albușuri spumă, cu două linguri de zahăr pudră (poza 2).
- amestecăm jumătate de lingură de făină cu 50 gr de nuci măcinate (poza 3), iar apoi încorporăm în albușurile spumă (poza 4). Compoziția obținută e întinsă pe fundul unei tăvi (tapetată cu foaie de copt) cu pereți detașabili (pozele 5 și 6). Băgăm la cuptor aproximativ 20 de minute, până când se rumenește (pozele 7 și 8 ) . Repetăm procedura pentru încă două foi. Când am băgat ultima foaie la cuptor, ne pregătim de prepararea cremei.
- gălbenușurile de la cele șase ouă sunt frecate cu două linguri de făină (poza 9) și cu șase linguri de zahăr (poza 10). Omogenizăm, iar apoi adăugăm laptele treptat (poza 11). Punem pe foc și amestecăm în continuu până când obținem o budincă. Apoi lăsăm să se răcească (poza 12)
- până se răcește budinca preparăm zahărul ars. Adică topim 200 gr de zahăr, pe foc, într-o cratiță (poza 13), iar apoi întindem zahărul topit pe o tavă unsă cu puțin unt (poza 14). Lăsăm să se răcească, îl dezlipim și îl zdrobim mărunt (poza 15).
- batem frișca și o amestecăm cu zahărul ars (poza 16)
- între timp s-a răcit budinca. Untul se bate cu mixerul, iar apoi adăugăm treptat din budincă, fără să ne oprim din mixat (poza 17)
- începem asamblarea tortului. Întindem o treime din crema de budincă și jumătate din crema de zahăr ars peste prima foaie (poza 18). Repetăm operațiunea pentru următoarele două foi (poza 19)
- pe ultima foaie întindem doar ultima treime din crema de budincă (poza 20)
- am folosit pentru ornat încă 200 ml de frișcă, separat față de ingredientele de la început.
- băgăm tortul câteva ore la frigider și servim cu mare poftă (pozele 21 și 22)
Timp de preparare: 150 minute
Preţ: 25 lei
Filed under: Dulciuri