contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Egiptean

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Ma pregatesc de mai bine de o luna sa scriu reteta acestui tort, insa nu am avut timp.
Nu stiu de ce se numeste asa, stiu insa ca este un dulce excelent, mai ales dupa o noapte de odihna in frigider. :)
Ingrediente

8-10 albusuri+ 8-10 linguri de zahar+ 1lingura de faina + 60-70g alune de padure/nuci/migdale macinate
-se bat albusurile si se adauga zaharul incetisor, mixand in continuare pana obtinem o compozitie batoasa
- se adauga faina si nucile macinate, amestecand cu miscari incete, verticale, pana s-a incorporat totul perfect
- se coace pe o tava mare, asternuta cu hartie de pergmanet si putin unsa cu uns, la temperatura mica, 320F, pentru 30 minute sau pana se rumeneste frumos si cand e atins nu se mai lipeste de degete :)
- ne trebuiesc 3 blaturi
- eu am o tava foarte mare si am copt un blat mare, apoi l-am impartit in 3 blaturi dreptunghiulare
- in reteta care m-a inspirat se amestecau ingredientele pt fiecare blat separat, se coaceau la fel, separat
Crema de vanilie
10 galbenusuri+ 10 linguri e zahar+ 4 linguri de amidon+ 2 plicuri de zahar vanilat sau o lingurita extract de vanilie+ 500ml lapte+ 170g unt
- infierbantam laptele intr-o craticioara sau la microunde
- intr-o alta cratita (ideal in bain marie) se amesteca galbenusurile cu zahar, amidonul si vanilia
si se adauga, amestecand incontinuu, laptele fierbinte. Se tine pe foc, in bain-marie, pana se ingroasa crema
- se lasa deoparte pana se raceste complet
- untul se bate spuma si se incorporeaza in el crema de vanilie, lingura cu lingura
Crema cu praline
150g nuci/alune coapte+ 200g zahar+ 350g-400 frisca+ 1 plic intaritor de frisca
- nucile se intind intr-o tava asternuta cu o foaie de pergament
- zaharul se pune pe foc, la topit intr-o cratita si se tine pe foc pana capata culoarea chihlimbarului
- se toarna peste nuci in asa fel incat sa le acopere
- se lasa la racit
- se macina in robotul culinar in asa fel incat sa raman si bucatele mai mari de praline
- daca taiati nucile inainte de a le inneca in zahar ars, e la fel de bine :)
- frisca se bate spuma cu o plic de intaritor

Asamblare
- blat, crema cu vanilie, praline, frisca, blat ... se incheie cu crema, praline si blat
Dragutul meu a fost foarte incantat, e fanul meu numarul unu ... dintodeauna :))

Articol recomandat de anditudor.blogspot.com