Tort Egiptean- Pentru Aniversarea Parintilor Mei
articol scris de lili blog liligospodini.blogspot.com
In 15 iulie parintii mei au implinit o anumita varsta... Sunt nascuti in aceeasi zi, aceeasi luna acelasi an. Azi i-am sarbatorit...asa ca am facut pentru ei un tort egiptean.
Reteta am gasit-o pe blogul Amaliei. Este un tort foarte bun!!!! Multumesc Amalia!!! Iata reteta:
Pentru o foaie
- 2 albusuri
- 2 linguri de zahar ( eu am folosit fructoza)
- 1/2 lingura de faina
- 40 g alune macinate ( eu am pus nuci)
- 6 galbenusuri
- 6linguri de zahar
- 340 ml lapte
- 2 linguri faina sau amidon ( eu am pus amidon)
- 170 g unt nesarat ( eu am folosit margarina "Rama")
- esenta de vanilie
- 200 ml frisca
- 150 g zahar
- 120 g alune zdrobite bucati mai mari ( eu am pus nuca)
Dupa ce-am facut foile ne apucam de crema. Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon , zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca .Untul (margarina) il mixam bine si il adaugam in compozitia racita. Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema este gata.
Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca ( alune ) zdrobit si el.
Asamblam tortul astfel; punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie,1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.
Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca.
L-am ornat cu frisca si ornamente din pasta de zahar.