Tort Dobos
Sursa tort dobos
articol scris de danagaby.blogspot.co blog danagaby.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pe 28 feb. a fost ziua mamei mele. La multi ani , mami!
I-am facut un tort dobos, preferatul ei.
Reteta...
Ai nevoie de:
Pentru foi:
7 oua
7 linguri zahar
7 linguri faina
1 praf de sare
Pentru crema:
200 g zahar
300 g unt
50 g cacao
2 oua
Pentru glazura
250 g zahar
1 cubulet unt
1 lingurita otet
Mod de preparare:
Foile: Ouale se bat spuma tare cu zaharul aprox. 20 min. la final se pune faina in ploaie.
Din compozitia obtinuta se ia cu o lingura , se intinde intr-o forma tapetata care se da la cuptorul preincalzit, la foc potrivit. Atentie sa nu se arda pentru ca se coc foarte repede.
Crema: Zaharul se pune intr-o cratita la foc mic sa se caramelizeze.Cand s-a topit complet se pune 200 g unt si se amesteca bine. Cand este incorporat se pune cacaua avand grija sa nu se amestece uniform. Se fierbe pana se ingroasa apoi se lasa la racit.Cand e usor racorita se pun ouale intregi se freaca si se raceste complet. Dupa racirea completa se spumeaza si se amesteca si untul ramas, spumat.
Glazura: Zaharul se caramelizeaza, la topirea completa se adauga untul si otetul.
Atentie la manevrarea glazurii , poate provoca arsuri grave!
O foaie de blat se taie in triunghiuri peste care se intinde glazura.
Asamblarea: Se alterneaza o foaie cu un stat de crema , pana la terminarea foilor apoi se imbraca tortul in crema.
Cu triunghiurile glazurate se orneaza tortul dupa preferinte.
Pofta buna!