contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Diva Si Prima Aniversare

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Astazi doresc sa sarbatoresc alaturi de voi  implinirea unui an de blogging. 
Doresc sa va multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru incurajarile primite. 
Nu pot sa va explic in cuvinte satisfactia pe care o simt atunci cand cineva imi spune am incercat reteta aceasta.
Totodata sunt fericita ca in acest an m-am ales cu multi prieteni. Chiar daca nu ne cunoastem personal, pe foarte multi dintre voi ii simt aproape, fiind legati de o pasiune comuna.
Asadar, va invit pe toti la o feliuta din tortul aniversar.


Probabil va intrebati de ce se numeste "tort Diva". Raspunsul este simplu. Am vazut ideea acestui tort la un hotel numit Delphin Diva. Mi-a atras atentia si de atunci m-am tot gandit la el. Asa ca astazi, a venit momentul sa vi-l aduc in dar si voua.


Nu stiu ce mi-a placut mai mult: combinatia de arome, caramel siciocolata sau detaliile fine ale decoratiunilor.


Dar sa trecem si la ingrediente:

Pentru blat: 5 galbenusuri, 350 gr zahar, 3 plicuri esenta de vanilie, 300 gr unt, 300 ml lapte, 1 plic budinca caramel, 500 gr faina, 1 plic si jumatate praf de copt, un praf de sare

Pentru crema: 500 gr zahar, 400 ml lapte, 300 gr unt, 2 linguri amidon, 2 plicuri gelatina, 500 gr frisca

Pentru sirop: 200 ml apa, 2 linguri de zahar, 2 lingurite esenta de rom

Pentru mini eclere: reteta o gasiti aici

Pentru sosul caramel: 100 gr unt, 300 gr zahar brun, 250 ml frisca, un praf de sare.

Pentru decoratiuni: 200 ml frisca, 200 gr ciocolata alba, 100 gr ciocolata neagra


Blatul este un blat dens cu o consistenta usor umeda. Eu am folosit o forma de silicon, dar se poate coace in orice forma de aproximativ 24 de cm.
Din lapte, praf de budinca si 3 linguri de zahar face o crema conform indicatiilor de pe ambalaj. O lasam la racit, apoi o rasturnam in vasul de la mixer. Adaugam pe rand galbenusurile si zaharul si mixam bine. Incorporam untul topit si faina amestecata cu praful de copt si sarea.
Se coace la 170 grade Celsius 40-50 de minute, pana trece testul scobitorii.
Se lasa blatul la racit si se taie obtinand 3 felii.


Pentru crema: se topeste zaharul, se adauga laptele amestecand usor (atentie la vaporii degajati). Dupa ce se topeste zaharul in lapte, iar crema se ingroasa usor adaugam 2 linguri de amidon dizolvate in putin lapte.
Lasam la fiert pana ce crema se ingroasa apoi adaugam untul. Lasam sa se raceasca usor (aproximativ) 10 minute si adaugam gelatina hidratata in prealabil in apa.
Dupa ce se raceste incorporam frisca batuta.


Cu aceasta crema umplem minieclerele, apoi o impartim in doua si o distribuim in mod egal pe feliile de blat insiropate. Tortul se va monta astfel: blat, crema, blat, crema, blat. La sfarsit imbracam tortulin frisca. Tortul fiind destul de dulce nu mai este nevoie sa adaugati zahar in aceasta frisca.

Pentru sosul caramel: topim untul apoi adaugam zaharul brun. Cand incepe sa fiarba adaugam frisca si lasam sa fiarba aproximativ 5 minute. 
Cu acest sos glazuram eclere apoi acoperim suprafata tortului.


Aranjam eclerele pe tort si decoram cu romburi din ciocolata neagra si cu dantela de ciocolata alba. Pentru ambele decoartiuni topim ciocolata la bain-marie si o rasturnam pe o hartie de copt. Pentru ciocolata neagra: o lasam sa se raceasca si taiem romburi, iar pentru dantela alba spritam ciocolata pe o hartie de copt. O lasam usor la racit, apoi o lipim pe tort si cand se raceste indepartam hartia.


 Pofta buna!