contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Diplomat

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Va spuneam nu demult ca m-a dezamagit "pe definitiv" oferta cofetariilor.
Si cum un sfirsit de saptamina presupune putina relaxare intr-o atmosfera placuta , in mijlocul familiei, musai sa pregatesti ceva bun. Trecind in revista retetele pe care sint in stare sa le pregatesc cu succes sigur, m-am oprit la tortul Diplomat. O prajitura relativ economica, racoritoare, delicata si savuroasa in acelasi timp.
Este cuceritoare in vitrinele cofetariilor prin aspectul sau spumos dar nu se compara cu ceea ce putem realiza acasa utilizind numai ingrediente sanatoase.
Fara a avea pretentia ca sint o mare specialista si fara sa fiu lipsita de modestie, pot afirma ca tortul meu Diplomat este reusit.



Pentru pregatire am utilizat:
- 3 oua
- un pahar zahar
- un pahar lapte
- 2x10 gr plicuri gelatina Dr. Oetker
- 2x400 ml smintina de separator
- 3 bucati kiwi
- o banana
- cirese confiate (dupa preferinta)
- 2 plicuri zahar pudra vanilat Dr. Oetker
- 10 piscoturi de sampanie
Intii am separat galbenusurile de albus, apoi le-am pus intr-un castron cu zaharul.
Se mixeaza impreuna pina isi dubleaza volumul si se deschid la culoare, devenind spumoase.
Se adauga si laptele amestecindu-se pentru omogenizare.
Se pune vasul pe foc mic si se amesteca continuu pina ce compozitia se leaga si se ingroasa putin (capata aspectul de ciulama dar nu foarte groasa).
Gelatina se pune intr-un bol adaugindu-se apa rece: la 10 gr gelatina granulata aproximativ 50 ml apa. Se lasa pina se umfla putin inmuindu-se, apoi se pune vasul pe un alt vas in care fierbe apa (bain-marie). Se lasa doar cit se incalzeste amestecul si se topeste gelatina devnind lichida. Atentie! Nu trebuie sa fiarba, la 60 de grade caracteristicile gelatinei se distrug.
Cind gelatina a devenit lichida se incorporeaza in crema de ou si lapte.
Se bat frisca 400 ml de smintina cu un plic de zahar pudra vanilat.
Albusurile se mixeaza pina devin spuma tare dupa care se incorporeaza in frisca cu miscari delicate pentru a nu se pierde volumul. Apoi se adauga si crema cite putin continuind amestecarea usoara.
Se pregateste o forma pe care o tapetam cu folie alimentara lasind marginile in afara. Apoi decoram cu felii de fructe fundul formei avind in vedere ca partea aceea va fi suprafata superioara a prajiturii. Asta pentru ca, in cele mai multe cazuri, nici nu se mai orneaza tortul cu frisca, pastrind aspectul rezultat direct dupa intarirea compozitiei.
Taiem in bucati potrivite fructele cu care vom umple prajitura.
Se rastoarna jumatate din crema in forma apoi se presara bucatile de fructe, completindu-se cu restul de crema. Se inchide prajitura cu piscoturi de sampanie. Apoi se acopera cu folia alimentara si se introduce la frigider pentru cel putin sase ore. Eu l-am lasat de pe o zi pe alta.
Cind se scoate de la frigider pentru finalizarea tortului, se indeparteaza folia de deasupra si se intoarce forma pe un platou. Se scoate cu grija si restul de folie, apoi, se procedeaza la decorare. Se pregateste din restul de smintina si zahar pudra vanilat o noua cantitate de frisca. Decoram cum ne place cu ajutorul unui posh si, daca vrem, cu felii de fructe. Eu am folosit kiwi, pentru ca imi plac mult.

Savurati incet fiecare inghititura de tort pentru a va bucura papilele gustative si pentru a va oferi o placere care sa dureze.