contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Diplomat

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru acest sfarsit de saptamana va propun un tort racoritor cu multa frisca si fructe. Un tort diplomat executat dupa reteta mamei.


Aduc acest tortulet si pa masa provocarii "Dulce Romanie".
Gazda noastra, Cristina, ne-a provocat in aceasta luna sa gatim cu paste si/sau frisca.


Pentru blat: 2 oua, 6 linguri zahar pudra, 6 linguri rase de faina, un praf de sare

Pentru crema:  500 gr frisca, 3 linguri zahar pudra, 6 galbenusuri, 6 linguri zahar, 100 ml lapte, 10 gr gelatina granulata, 1 cutie compot mandarine, 1 cutie compot ananas, 1 cutie compot piersici.

Pentru decor: fructe dupa plac, 100 gr ciocolata, 1 pachet de piscoturi


Si sa trecem la treaba...

Pentru blat: batem albusurile spuma cu un praf de sare. Cand se intaresc adaugam zaharul si mai mixam 10 minute. 
Apoi adaugam galbenusurile pe rand incorporandu-le cu ajutorul unei spatule. 
La sfarsit adaugam si faina cernuta amestecand usor.
Din acest aluat coacem 2 foi. Se coc la foc mediu timp de 15 minute. 
Le verificam daca sunt gata cu ajutorul unei scobitori.
Lasam foile la racit.


Intre timp pregatim fructele. Scurgem bine fructele de suc si le taiem cubulete mici. Daca vi se par prea multe, puteti sa nu le puneti pe toate.

Si ne putem apuca de crema...
Mixam galbenusurile cu 6 linguri de zahar si cu laptele, apoi le fierbem la bain-marie pana obtinem o crema de consistenta unei smantani. O lasam la racit si o amestecam cu frisca batuta in prealabil cu zahar pudra.
Intr-un ibric topim gelatina hidratata. Pentru hidratare inlocuim apa cu suc din compot (din care va place mai mult). Eu am folosit suc de ananas.
Cu riscul de a ma repeta va reamintesc ca gelatina trebuie doar topita, nu fiarta.
Peste gelatina topita adaugam 2-3 linguri de crema si amestecam. Turnam toata gelatina in bolul cu crema amestecand usor.

La sfarsit adaugam in crema si fructele taiate. Daca ni se mai par umede le vom tampona cu un servet de hartie.


Intr-o forma de tort cu margini detasabile asezam o foaie de blat. Pe margini montam piscoturile. Blatul se insiropeaza usor cu suc din compot. Peste foaie turnam jumatate din crema cu fructe, aranjam a doua foaie, insiropam si turnam restul de crema.
jasam la rece 3-4 ore.
 

Decoram cu fructe si ciocolata.

 

Pentru grilajul de ciocolata, topim ciocolata la bain-marie. O lasam sa se raceasca usoor si o turnam intr-un posh. Desenem pe o coala de hartie de copt forme geometrice dupa plac. Se lasa la racit si apoi le folosim la decorat.
 

Pofta buna!