Tort Diplomat
Sursa Tort Diplomat
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dragilor, nu imi vine sa cred ca nu v-am aratat pana acum clasicul Tort Diplomat, pe care-l savuram mereu cu placere!!!!!!!!!!! ...mai ales Cipi, caruia ii plac la nebunie torturile cremoase si racoroase :P
...de ziua lui, asadar, in 1 iunie, de ziua copiilor :D, l-am surprins cu bunatatea asta de tort, pe care il puteti face oricand, cu succes, acasa ;)
Lui Bogdi i-am pregatit alta trasnaie :)))
Ingrediente:
- 5 galbenusuri
- 200 g. zahar
- 1, 2 pliculete zahar vanilat sau cateva picaturi esenta de vanilie
- 500 ml. lapte
- 10 foite gelatina sau 20 g. gelatina granule (2 pliculete)
- 250 g. frisca lichida
- 2, 3 portocale
- 2, 3 kiwi
- 2 banane
- 1 cutie compot de ananas (rondele)
- 200 g. piscoturi de sampanie
Mod de preparare:
Se pune gelatina la inmuiat in apa rece (daca folositi foite de gelatina, le rupeti in jumatate si le puneti in multa apa rece; daca folositi gelatina granule, puneti atata apa cat sa treaca cu doua degete peste ele)
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce se albesc (cca. 8-10 minute). Se toarna deasupra laptele caldut si se pune totul pe foc mic, amestecand continuu; cand compozitia se mai ingroasa si "imbraca" lingura se da deoparte si se adauga gelatina inmuiata. Se amesteca bine si se lasa la racit. Se bate apoi frisca lichida cu zaharul vanilat sau esenta de vanilie si se incorporeaza compozitiei. Se tine la frigider pana cand se pregateste forma, si fructele :)
Se tapeteaza cu folie transparenta o forma de tort rotunda cu diam. de 26 cm.
Se curata de coaja fructele; peretii si fundul formei se imbraca in felii de ananas, banane si portocale (aici intra in scena imaginatia proprie :P)
Se toarna jumatate din compozitia racita deasupra fructelor:
Se presara felii de banana sau bucatele de ananas (eu am ales banane, fiindca ii plac mult lui Bogdi :P) si se toarna cealalta jumatate de crema:
La final, se aseaza un strat de piscoturi (pe care le insiropati cu suc de ananas din conserva) pe toata suprafata tortului, apasand usor:
Se acopera forma cu folie si se lasa la frigider pentru minim 4-5 ore (eu l-am lasat pana a doua zi), dupa care se rastoarna cu grija pe platoul de servit (nu uitati sa desprindeti folia transparenta :P)
Se poate orna cu frisca batuta, dar mie mi s-a parut foarte aspectuos asa simplu :)
Se imparte cu generozitate intregii familii, si mai ales sarbatoritului :)))
...si dupa cateva prim planuri absolut necesare pentru voi :P
...se savureaza, rece, si cu pooofta pe masura!!!!!!!!!!!! :))
La multi ani, iubitule!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
P.S. In loc de rondelele de ananas de la baza tortului puteti folosi felii rotunde de portocala, si in locul feliilor de portocala de pe margini, puteti folosi felii rotunde de ananas :P
...daca nu gasiti ananas feliat, folositi bucatele. Veti obtine un tort la fel de atragator ;)
P.P.S. In loc de feliutele de banana din mijlocul tortului (care la mine s-au deplasat, rebele :D) puteti folosi bucatele de ananas, care vor da o nota si mai savuroasa, si proaspata, tortului. La fel, puteti aseza inca in strat de piscoturi, bine insiropate cu suc din conserva de ananas deasupra lor, si de-abia apoi puteti turna restul de crema.
Dupa cum vedeti, combinatiile sint infinite!!! :)))
S-aveti pofta!!!