Tort Diplomat
Sursa Tort diplomat
articol scris de Felis blog dumitrufelicia.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De Revelion am facut acest tort diplomat... Pe blog mai am un diplomat cu piscoturi, dar nu facusem niciodata tort diplomat cu blat...
Ingredinte:
Blat:
- 6 oua
- 6 linguri de apa
- 12 linguri de zahar
- 12 linguri de faina
- 1 praf de copt
- zahar vanilat
- esenta vanilie
Crema:
- 20 gr gelatina (eu am folosit 30)
- 5 oua
- o cutie si jumatate compot ananas
- 1/2 litru lapte
- 1 lingura si jumatate amidon
- 300 gr zahar
- 500 gr frisca lichida
Preparare:
Gelatina se lasa la inmuiat in zeama de compot chiar si jumatate de ora (eu am folosit apropape toata zeama de la un compot, din acest motiv am pus 3 pliculete de gelatina in loc de 2).
Se separa ouale, galbenusurile se amesteca zahar, vanilie, amidon, lapte si se fierbe la foc mic amestecand continuu. Cand se opreste focul se adauga gelatina (fara sa fie dizolvata- doar inmuiata) in compozitia fierbinte si se amesteca bine pentru a se dizolva gelatina, apoi albusurile batute spuma. Se pune la racit (se da si la frigider- eu am scos pe balcon... daca tot erau minus 5 grade afara).
Cand e foarte bine racita se adauga frisca batuta f bine.
Intr-un vas se pune folie alimentara (putin umezita pentru a se lipi de vas). Blatul se taie in 2 si o parte din el se pune in vas, se insiropeaza cu zeama de compot, se adauga crema printre care punem bucatele de ananas (se pot folosi si alte fructe)Dupa ce am terminat crema acoperim cu cealalta parte de blat si insiropam (mie nu mi-a ajuns zeama de compot si am mai pus sirop din apa fiarta cu zahar si esenta vanilie).
Am acoperit cu marginile foliei si am dat la frigider peste noapte.
A doua zi am scos tortul pe o farfurie, l-am imbracat in frisca... si pentru ca nu imi ramanea loc (era exact cat dimensiunea farfuriei...) am preferat ca pe margini sa nu il incarc cu multa frisca si chiar sa mai iau din ea cu linia zimtata. Am folosit linia si la partea de sus.
Am ornat cu trandafiri si frunze de lapte praf, cu bobite alimentare argintii, si cu frisca batuta cu putina gelatina marginea la partea de deasupra.