Tort Din Foi Cu Miere
Sursa Tort din Foi cu Miere
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Desi initial nu intentionam sa postez acest tort inainte de a-l taia in seara de Revelion, m-am razgandit cand am vazut ce bine a fost primita poza de pe facebook, unii din voi intreband si de reteta. Si pentru ca nu am vrut sa va tin in suspans pana la anu', i-am tras repede cateva poze si m-am apucat de scris :)
Pentru un tort cu 11 straturi, potrivit pentru minim 8 persoane, am folosit:
- 6 linguri de miere
- 30 g zahar brun
- 60 g unt
- 4 oua
- 450 - 550 g faina
- 3 lingurite rase de bicarbonat de sodiu
- 300 g mascarpone
- 900 g smantana
- 150 - 200 g zahar pudra
- zeama de la o portocala
- coaja rasa de la o lamaie
Foile pentru acest tort se pot pregati cu o zi inainte de a-l asambla, pentru a le da timp sa se raceasca complet si sa se usuce putin. Intr-un vas rezistent la temperaturi inalte punem untul, zaharul brun si mierea. Il asezam peste alt vas in care avem apa fierbinte. Nu trebuie ca vasul cu mierea sa stea in apa clocotita, doar aburii sunt suficienti pentru a incalzi si topi ingredientele de mai sus. Pentru a grabi procesul amestecam mereu.
Luam vasul cu ingredientele de la caldura si adaugam ouale batute ca pentru omleta, amestecand in continuare pana se incorporeaza. Urmeaza faina, in care am amestecat bicarbonatul de sodiu, din care adaugam putin cate putin, amestecand energic pentru a nu se forma cocoloase. Cantitatea de faina variaza in functie de cat de mari sunt ouale si cat de lichida este compozitia initiala. Incepeti cu aproximativ 450 g, dupa care adaugati cate o lingura pana cand obtineti un aluat care nu este lipicios. De exemplu, in foile aici de fata am folosit cam 550 g faina.
Impartim aluatul in 10 - 16 parti egale, pe care le tavalim prin faina, le dam forma rotunda si ne apucam de copt. Pe o suprafata presarata cu faina intindem fiecare bucata de aluat in foaie subtire, de 2-3mm si le coacem, intr-o tava cu hartie de copt, la 190 - 200 grade timp de 5-6 minute.
Imediat cum scoatem o foaie de la cuptor, folosind o farfurie ca model, taiem un cerc pe care il punem pe un grilaj sa se raceasca. In acest stadiu foile sunt destul de usor de deformat asa ca trebuie sa le racim in pozitie perfect orizontala. Pastram marginile pentru ornatul tortului.
Cand toate foile sunt reci, incepem sa pregatim crema. Mixam smantana cu mascarpone, zahar pudra, zeama de portocala si coaja de lamaie. Nu adaugati tot lichidul de la inceput, e posibil sa fie prea mult iar crema sa devina prea moale. Daca vi se pare prea lichida, puteti adauga in crema si un pliculet de intaritor de frisca.
Asezam prima foaie pe platou, punem 2-3 linguri de crema si nivelam, lasand putin loc la margine. Adaugam urmatoarea foaie, dar nu o apasam, ele se vor aseza pe masura ce tortul creste. Continuam pana terminam foile, avand grija sa pastram suficienta crema pentru a imbraca marginea tortului.
Resturile de blat le maruntim in tocator pana obtinem un pesmet fin, pe care il presaram peste tort si pe marginile acestuia. Pentru a-l face sa stea pe margini, folosim 2 linguri, una in care tinem pesmetul, aproape de tort, iar cu spatele celeilalte il presam de lateralul tortului.
Dupa operatiunea de ornare urmeaza asteptarea, pentru ca acest tort ar trebui pregatit cu minim o zi inainte de a fi servit, timp in care il tinem la frigider iar foile se inmoaie de la crema.
Profitam de aceasta ocazie ca va uram un an nou cat mai bun, plin de reusite si experiente culinare minunate! Ne revedem in 2013!