Tort Decadent De Ciocolata
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
La Multi Ani, copilasi! La Multi Ani celor care isi pastraza o farama de copilarie in suflet!
Daca in restul anului suntem stresati, procupati ca ne inghit facturile, ne darama problemele macar pentru o zi ar fi bine sa uitam de stres si sa redevenim copii. Va propun sa ne delectam cu o felie decadet de ciocolatoasa de tort. ;)
Ingrediente
Blat:
- 6 oua
- 242 g zahar tos
- 75 ml lapte
- 60 g unt
- 115 g faina
- 100 g cacao 12% grasime
- 10 g praf de copt
Ganache de ciocolata
- 1200 g smantana pentru frisca
- 570 g ciocolata neagra (cu 50 % cacao)
- 50 g cacao 22% grasime
Sirop:
- 50 ml sirop de salcam amestecat cu
- 200 ml apa plata
Decor
- flori de salcam
- cacao pudra
Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem albusurile spuma cu praful de sare, apoi incorporm treptat 160 g zahar si mixam pana la dizolvarea completa a acestuia.
4. Intr-un alt bol batem galbenusurile cu restul de zahar pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.
5. Punem laptele la infierbantat intr-un vas, la foc mic, apoi punem untul si amestecam pana cand se topeste. Cand s-au racit le incorporam in galbenusurile batute.
6. Amestecam faina cu cacaoa si cu praful de copt. Cernem acest mix putin cate putin, in compozitia cu galbenusuri mixand bine dupa fiecare adaugare transa cernuta.
7. Punem una, doua linguri din albusurile spuma in compozitia de la pasul anterior si amestecam cu o spatula, apoi punem toata compozitia in albusuri. Amestecam cu grija, preferabil cu o spatula de silicon sau cu o lingura de lemn, cu miscari circulare ample, de sus in jos.
8. Punem compozitia intr-o tava (cu diametrul de 24cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30-40 minute.
Verificam daca este copt introducand o scobitoare in mijlocul acestuia, daca iese curata => blat copt.
Verificam daca este copt introducand o scobitoare in mijlocul acestuia, daca iese curata => blat copt.
Scoatem din cuptor si lasam blatul in tava sa se raceasca complet, abia apoi il putem taia.
Crema ganache:
1. Punem smanatana pentru frisca intr-un vas non-aderent pe flacara potrivita, la infierbantat avand grija insa, sa nu dea in clocot.
2. Cand este fierbinte adaugam ciocolata razuita/rupta, lasam 2-3 minute asa, apoi invartim cu o spatula pana la dizolvarea completa a ciocolatei.
4. Lasam sa se raceasca complet si apoi introducem vasul in frigider pentru cel putin 4 ore. Dupa ce s-a racit o mixam.
Asamblare:
1. Taiem blatul complet racit in 3 felii.
2. Pe un platou punem felie de blat o insiropam, lasam sa absoarba, punem crema (1/3) si continuam tot asa pana cand se termina feliile. Dam la frigider pentru 2-3 ore.