contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Decadent De Ciocolata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


    La Multi Ani, copilasi! La Multi Ani celor care isi pastraza o farama de copilarie in suflet!
     Daca in restul anului suntem stresati, procupati ca ne inghit facturile, ne darama problemele macar pentru o zi ar fi bine sa uitam de stres si sa redevenim copii. Va propun sa ne delectam cu o felie decadet de ciocolatoasa de tort. ;)
  Ingrediente
   Blat:
  • 6 oua
  • 242 g zahar tos
  • 75 ml lapte
  • 60 g unt
  • 115 g faina
  • 100 g cacao 12% grasime
  • 10 g praf de copt

   Ganache de ciocolata
  • 1200 g smantana pentru frisca
  • 570 g ciocolata neagra (cu 50 % cacao)
  • 50 g cacao 22% grasime

  Sirop:
  • 50 ml sirop de salcam amestecat cu
  • 200 ml apa plata

   Decor
  •  flori de salcam 
  •  cacao pudra
   Cum procedam:
    Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem albusurile spuma cu praful de sare, apoi incorporm treptat 160 g zahar si mixam pana la dizolvarea completa a acestuia.
4. Intr-un alt bol batem galbenusurile cu restul de zahar pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.
5. Punem laptele la infierbantat intr-un vas, la foc mic, apoi punem untul si amestecam pana cand se topeste. Cand s-au racit le incorporam in galbenusurile batute.
6. Amestecam faina cu cacaoa si cu praful de copt. Cernem acest mix putin cate putin, in compozitia cu galbenusuri mixand bine dupa fiecare adaugare transa cernuta.
7. Punem una, doua linguri din albusurile spuma in compozitia de la pasul anterior si amestecam cu o spatula, apoi punem toata compozitia in albusuri. Amestecam cu grija, preferabil cu o spatula de silicon sau cu o lingura de lemn, cu miscari circulare ample, de sus in jos.
8. Punem compozitia intr-o tava (cu diametrul de 24cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30-40 minute.
   Verificam daca este copt introducand o scobitoare in mijlocul acestuia, daca iese curata => blat copt.
Scoatem din cuptor si lasam blatul in tava sa se raceasca complet, abia apoi il putem taia.
   Crema ganache:
1. Punem smanatana pentru frisca intr-un vas non-aderent pe flacara potrivita, la infierbantat avand grija insa, sa nu dea in clocot. 
2. Cand este fierbinte adaugam ciocolata razuita/rupta, lasam 2-3 minute asa, apoi invartim cu o spatula pana la dizolvarea completa a ciocolatei. 
3. Luam 100 ml din compozitie si amestecam cu cacaoa cernuta, apoi o turnam totul in compozitie.
4. Lasam sa se raceasca complet si apoi introducem vasul in frigider pentru cel putin 4 ore. Dupa ce s-a racit o mixam. 

Asamblare:
1. Taiem blatul complet racit in 3 felii. 
2. Pe un platou punem felie de blat o insiropam, lasam sa absoarba, punem crema (1/3) si continuam tot asa pana cand se termina feliile. Dam la frigider pentru 2-3 ore.
3. Scoatem tortul si il imbracam in crema, apoi ornam cu cacao si flori de salcam. Introducem din nou in frigider pentru 1-2 ore.